Az oltyán pásztor Brüsszelbe készül

Aron Tanasoiu Olténia egyik leghíresebb juhásza. Száz juhból álló nyájat örökölt az apjától, és abból - kínkeserves munkával - harminc év alatt milliárdossá vált. Ma már öt nyájra felosztott kétezer-ötszáz juhát tíz juhász és harminc kutya őrzi, nagyon jól keres, és a fiai kényelemes nyugati gépkocsikkal járnak. Juhászaival mobiltelefonon tartja a kapcsolatot, és jól megfizeti őket. Naponta két mázsa juhtúrót készít, és azt kilónként 2,5-3 euróért értékesíti. Szép pénz, a kuncsaftok is nagyon elégedettek a portékával. Aron bácsi mégis el van keseredve.

Szomorúságának az oka az Európai Unió, amelynek előírásait a román hatóságok rá akarják erőszakolni. Nemcsak Tanasoiura, hanem valamennyi romániai juhpásztorra. Ennek pedig az a következménye, hogy a hagyományos román pásztoréletnek immár nem biztosítottak a feltételei.

Tiltják például a transzhumálást, azaz a kétlegelős pásztorkodást - ami annyit jelent, hogy a juhnyájakat tavasszal felviszik a magashegyi legelőkre, ott a bőséges esőzéstől remek a fű, ősszel pedig lehozzák a szub-Kárpátok lankáira telelni. A közutakon felbukkanó nyájak sokszor okoznak boszszúságot a várakozásra kényszerített sofőröknek, de Aron bácsi szerint a juhokat nem lehet teherautóval hegyen-völgyön keresztül szállítani a havasokban.

Mindenki tudja, hogy a legfinomabb brinza az, amelyet a román pásztorok a havasi esztenákon (karámokban) készítenek, és fenyőkéregben érlelnek-ízesítenek. Ám a pásztoroknak már nem szabad bárhol eladniuk a termékeiket, csak akkor, ha hűtőkocsival szállítják azokat. Különben csak harminc kilométeres körzetben árulhatnak, ami nem mindenhol jelent fizetőképes keresetet.

Aron Tanasoiu ezért úgy döntött, hogy Brüsszelbe megy. - Minden megoldódik, meg fognak érteni minket! - mondja békésen. Szerinte Brüsszelben nem magyarázták el a pásztorélet valóságait. - Elmondom nekik, hogy a mi termékeink természetesek. Azért olyan pirospozsgások a mi lányaink, és az idegenek is odavannak értük! Meg fogják érteni, hogy a teherautós szállítás megviseli a juhainkat, és elveszítjük a bárányokat - magyarázta a bukaresti Adevarul riporterének.

A román pásztorok elégedetlensége egyre nő. Már az is szóba került, hogy kongreszszust szervezve nyomatékosítsák követeléseiket. Számíthatnak Gigi Becali, a Steaua futballcsapat tulajdonosának támogatására is, aki maga is pásztorként kezdte, és ma már Románia egyik leggazdagabb embere.

Nacionalista és populista szövegei ellenére Becali mozgalma, az Új Generáció Párt egyre nagyobb szimpátiának örvend a lecsúszott rétegekben, és mára a felmérések szerint elérte a Nagy-Románia Párt támogatottságát. Becali pedig úgy látja, hogy Romániának erélyesebben kell fellépnie Brüsszelben, és harcolnia kell a román hagyományok megőrzéséért.

Aron Tanasoiu azonban nem zsarolni akarja a brüsszelieket: ő abban reménykedik, hogy békés érvei meggyőzik őket. Bevallja, hogy román képviselőktől szerzett néhány telefonszámot, és mert nem akar zavarni, előbb telefonál majd az Európai Parlamentbe. Ha mégsem sikerül eredményt elérnie, akkor viszont kénytelen lesz személyesen odautazni.

A legjobb brinzát a román pásztorok a havasi karámokban készítik
A legjobb brinzát a román pásztorok a havasi karámokban készítik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.