Dupla tagdíjat fizetünk az ENSZ-kasszába

Tekintélyes összeget, közel 4,9 millió dollárt utal át az idén a Külügyminisztérium Magyarország ENSZ-tagdíjaként a világszervezet New York-i bankszámlájára. Hazánk tagdíja ugyanis 2007-től közel kétszeresére ugrott. A növekedés oka, hogy a tagdíj meghatározásához használt nemzetgazdasági mutatók az utóbbi években folyamatosan javultak.

Az ENSZ-tagdíjskála megállapítása a tagállamok teherbíró képességének elvére épül. A részesedést nem összegszerűen, hanem a világszervezet teljes költségvetésének százalékában állapítják meg. Magyarország részesedése a 2004-2006 évi költségvetésből 0,126 százalék volt, a 2007-2009-es időszakra viszont már 0,244 százalék lesz.

A több mint 90 százalékos növekedés az idei évre egészen pontosan 4 881 841 dollár tagdíjat eredményez - tájékoztatták lapunkat külügyi források. Hozzátették, a kiszámítható növekedést betervezték az idei külügyi költségvetésbe.

A magyar befizetés drasztikus megugrása mögött a hazai gazdaság jobb teljesítőképessége áll, az adatokat az OECD és az Európai Unió továbbítja az ENSZ-hez. Miután Magyarország bruttó nemzeti jövedelme (GNI) a korábbi években jelentős növekedést mutatott, várható volt, hogy ez a trend az ENSZ-tagdíjban is érvényesül.

A tagdíjskála ugyanakkor a békefenntartó missziók finanszírozása és a szakosított intézményekbe fizetett tagdíjak szempontjából is irányadó. A külügy 2007-re 16 millió dollárra teszi az ENSZ-kötelezettséget: a közel 4,9 milliós tagdíj mellett mintegy 10,5 milliót tesznek ki a békefenntartási befizetések, a maradék 500-600 ezer dollár a nemzetközi büntetőbíróságokhoz és az ENSZ-székház felújításához való hozzájárulás. A nemzetközi szervezetekbe tagdíjakat, önkéntes felajánlásokat vagy úgynevezett kivetéseket nemcsak a külügy, hanem más tárcák is teljesítenek. Az UNIDO-ba, az ENSZ iparfejlesztési szervezetébe az éves szinten 100 ezer dollár körüli befizetéseket például a gazdasági tárca kezeli.

l Az EU 2007-es költségvetésébe a teljes, 115 milliárd eurós büdzsé 0,81 százalékát, azaz 935 104 430 eurót (236,4 milliárd forint) várják Magyarországtól. A NATO polgári költségvetésébe hazánk a teljes összeg 0,65 százalékát, szinte kereken egymillió eurót (252,6 millió forint) fizetett az idei évre. (Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.