A műtárgy-piac erősségét igazolták a téli aukciók

Minden korábbi érdeklődést felülmúlt a két piacvezető nemzetközi aukciós ház hét eleji aukció-sorozata. Szokás szerint leginkább az impresszionista, valamint a 20. század eleji festmények árverése ragadta meg a gyűjtők és a „mezei” érdeklődők fantáziáját.

Utóbbiak a több napos előzetes kiállításon gyönyörködhettek a nyilvánosság elől elzárt szépségekben. A Sotheby's-nél külön termet kellett megnyitni az aukcióra jegyet vásárló nyolcszáz megfigyelő számára. Negyven szakértő kezelte a telefonokat és fogadta az inkognitójukhoz ragaszkodó orosz, amerikai, hindu, tajvani, hongkongi és kínai milliárdosok, oligarchák licitjeit.

Az aukciós nagyhéten várhatóan 400 millió font értékű műkincs cserél gazdát. Ebből európai rekord 95 millió font folyt be a Sotheby's és további 90 millió font a Christie's impresszionista és modern árverésén. Melanie Clore, a Sotheby's vezető munkatársa „a piac erősségének bizonyítékát” látta a fő esemény kimenetelében. A legmagasabb összeget meglepetésre az orosz Chaim Soutine L'Homme au foulard rouge című festménye érte el, melyért elsősorban orosz üzletemberek harcoltak. Az aukció vezetője 8,76 millió fontnál (3,36 milliárd forint) ütötte le a kalapácsot. Hat művész, köztük Alfred Sisley és Raoul Dufy ért el egyéni rekordot és harminc festményért áldoztak a vásárlók több mint egymillió fontot. „Csalódtak” viszont azok a műgyűjtők, akik Renoir Les deux soeurs, illetve Degas Trois danseuses jupes violettes című szépségétől váltak meg, a 6,85 illetve 4,1 millió fontos leütési ár egyaránt közel 2 millióval maradt el a várttól.

Ha már csalódásokról esik szó, Ronald Laudernek nem sikerült megválnia Egon Schiele festményétől. Az amerikai üzletember 5-7 millió fontos bevételre számított, amikor a világ első számú aukciós házát, a Christie's-t megbízta a Prozession című kép eladásával. A New York-i Neue Galerie „minőségi cserére” kényszerül az után, hogy tavaly közel 88 millió fontot költött Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréjára. A gyűjtemény két nyilvánvalóan túlbecsült Schiele-műve a Sotheby's árverése után maradt Lauder nyakán, hármat azonban a Christie's ügyfelei megvásároltak. A saját európai rekordját megdöntő Christie's Fernand Léger Les masions dans les arbres  című festményéért érte el a legmagasabb összeget, 6,3 millió fontot, megduplázva a becsült árat.

Mindkét aukciós ház felsrófolta saját árait. A vásárlók az első 250 ezer font után 20, a felett 12 százalék felárat fizetnek.

London, 2007. február

Soutine képéért 8,76 millió fontot fizetett a gyõztes licitáló
Soutine képéért 8,76 millió fontot fizetett a gyõztes licitáló
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.