Gönczöl: "Más is hibázott, még súlyosabban is"

Gönczöl Katalin  bizottsági elnök úgy érzi, hogy a jelentés feltárta az őszi események történelmi gyökereit. Túl sok sérelem érte az elmúlt évtizedekben az embereketzottsági elnök úgy érzi, hogy a jelentés feltárta az őszi események történelmi gyökereit. Túl sok sérelem érte az elmúlt évtizedekben az embereketGönczöl Katalin bizottsági elnök úgy érzi, hogy a jelentés feltárta az őszi események történelmi gyökereit. Túl sok sérelem érte az elmúlt évtizedekben az embereket.

- A történész előadásából ismertem meg azoknak az embereknek a lelkületét, érzelemvilágát, akik az őszi demonstrációk békés, de hangos résztvevői voltak - fogalmazott Gönczöl. - Ne feledjük, nem a legelesettebbek, a legszegényebbek vettek részt a tüntetéseken, hanem azok, akik számára várva várt esemény, kezdetben pozitív élmény volt a rendszerváltozás, és akik később csalódni kényszerültek.

A bizottság számos olyan megállapítást és javaslatot tett, amelyet évekkel korábban mások már megállapítottak és felvetettek. Idetartozik például a rendészeti reform elmaradása, a futballhuliganizmus kezeletlensége. A bizottság nem tehetett mást, mint hogy újra leírta mindazt, amit esetleg már mások is, de abban a reményben, hogy ez alkalommal eredménnyel járnak.

Gönczöl nem tart attól, hogy az általa vezetett bizottság azzal, hogy szinte mindenkit felelősnek tartott valamilyen mértékben a kialakult helyzetért, egyszersmind mindenkit fel is ment a felelősség alól, hiszen "más is hibázott, esetleg még súlyosabbat is".

- Ha létrejön a párbeszéd az érintettek között, ha elkezdik a felvetett problémák megoldásának keresését, már megérte - mondta Gönczöl.

Arra a felvetésre, hogy a köztársasági elnöki hivatal illetékese, Kumin Ferenc szerint a Gönczöl-bizottság valójában a kormány szerve, Gönczöl Katalin - már az MTI kérdésére válaszolva - kifejtette: nem ért egyet ezzel a megállapítással. Hangsúlyozta: amikor a bizottság megalakult, egyértelművé tette, hogy nem a kormány szerveként működik. Kifejtette: nem hiszi, hogy Kumin Ferenc nyilatkozatával a köztársasági elnök a felelősséget akarná elhárítani, inkább az "érzékenysége sérült". "Nem akartuk megsérteni, ha megsértettük, sajnáljuk, mi el akartuk gondolkodtatni mindazokat, akiknek szerepe volt ezekben az eseményekben. Elgondolkodtatni akartunk, nem felelősséget megállapítani."(F. Gy. A.)

Hétfői számunk 2. oldalán azt írtuk a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület konferenciájáról: azon megjelent mások közt "az a Stumpf István, akit a Magyar Nemzet publicistája azzal gyanúsított meg, hogy Schmidt Máriával és a nagytőkésekkel pártot szeretne alapítani." Tévedtünk: a sokat idézett cikk Stumpf Istvánt nem sorolja Schmidt Mária lehetséges szövetségesei közé. Az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Gönczöl Katalin
Gönczöl Katalin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.