Vaskordon vagy közpark?

Vaskordon vagy szökőkutas közpark legyen-e inkább a Kossuth téren? Játszótér, plusz mélygarázs? - a fideszes Rogán Antal, Demszky Gábor és az Országgyűlés is erre keresi a választ.

Egyeztetések sora várható a Kossuth tér státuszáról a héten, szinte nap mint nap. A levélváltás már elkezdődött.

"Számomra a Kossuth tér az ország főtere, a tér rendjének biztosítása ezért is fontos feladata a kerület és a főváros önkormányzatának, az Országgyűlésnek, a rendőrségnek és a kormánynak. Úgy vélem, az Országgyűlés zavartalan munkájának biztosítása mellett kell megoldást találni a tér helyzetének méltó rendezésére" - ezt Gyurcsány Ferenc írta Rogán Antalnak válaszul. Az V. kerület fideszes polgármestere ugyanis "a Kossuth tér rendezése ügyében", és "a szabadság korlátozását jelentő kordonok" megszüntetése érdekében levelet írt a miniszterelnöknek, Demszky Gábornak és Szili Katalinnak. Rogán azt kéri: tegyék lehetővé, hogy a tér a fővárostól az V. kerület tulajdonába kerüljön. Ha ez így lenne, a téren az ország legnagyobb gyermekjátszóterét alakítanák ki, míg a MeH épülete előtt és a képviselői irodaház melletti Olimpiai park déli részén mélygarázs építésére adnának koncessziót. A Parlament előtti parkoló díszburkolatot kapna.

A kormányfő mellett Demszky Gábor is nyitott a tér helyzetének rendezésére - nyilatkozta lapunknak Nyáry Krisztián. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közölte: a főpolgármester csütörtökön Szili Katalinnal, pénteken pedig Rogán Antallal szeretne egyeztetni. "Az másodlagos vagy harmadlagos, hogy kinek a tulajdonába kerülne a tér, Demszky Gábor elsősorban a parkolási problémák megoldása érdekében tesz javaslatot, de elfogadható szerinte egy olyan közparkkomplexum létrehozása is, mint amilyen a Károlyi-kert. E mostani helyzet méltatlan - tette hozzá Nyáry Krisztián, s arra is figyelmeztetett: a mélygarázs építésének a finanszírozása jelenthet akadályt, hiszen olyan létesítményre van szükség, amely a különleges biztonsági szempontoknak is megfelel.

A tér feletti tulajdonjogot az Országgyűlés is szeretné megszerezni. Bakos Emil gazdasági főigazgató azt mondta, hogy valóban folyik egyeztetés a fővárossal a Kossuth tér hasznosításáról - az egyik opció a mélygarázs építése.

Rogán Antal tegnap személyes találkozót kezdeményezett Szili Katalinnal. (A házelnök lapzártánkig nem kapta meg a levelet.) Idetartozik, hogy Rogán Antal javaslattal él a gyülekezési törvény speciális módosítására: szerinte létre kellene hozni a "magyar Hyde Parkot", ahol mindenki elmondhatja a véleményét - természetesen nem a Kossuth téren.

"Legyen a Kossuth-kert mindenkié!" - ezzel a felhívással fordulnak a Kossuth tér lakói mindazokhoz, akik "zászlók, hangszórók, rendőrök és tüntetők helyett virágokat, szökőkutakat, padokat, sétányokat szeretnének a térre". Droppa György ismert környezetvédő (Kossuth téri lakos) lapunknak azt mondta, hogy "nem szeretnénk műveleti területen lakni, s azt sem, hogy a lakókörnyezetünk kempingezőhellyé alakuljon át". Ezért javasolják a Kossuth Lajos tér Kossuth-kertté alakítását. Így március 15-re kordon helyett már a Kossuth-kert várhatná az ünnepelni vágyókat. A felhíváshoz csatlakozott Király Júlia is. Állítólag az ismert közgazdász vetette fel Rogán Antalnak a kert, illetve a játszótér létrehozásának ötletét.

A mûveleti területbõl akár játszótér is lehetne
A mûveleti területbõl akár játszótér is lehetne
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.