Házon kívül, rendelési időben

Ó, ennél sokkal gázosabb helyzeteket is túléltünk már - mondja mosolyogva egy belvárosi háziorvos, aki - számos kollégájához hasonlóan - tegnap két körzetet volt kénytelen ellátni. A háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok csúcstalálkozóját ugyanis okvetlenül rendelési időben tartották fontosnak megrendezni.

A Népszabadság hét budapesti háziorvosi rendelőben tartott vizitet, amelynek során az derült ki, hogy mindenütt gondoskodtak az orvosok arról, hogy a rendelésben ne legyen fennakadás, pontosabban: a szokásosnál nagyobb fennakadás. A megkérdezett orvosok egy része amúgy is túlterhelt, s ahogy szabadságolások idején, most sem jelentett számukra újdonságot, hogy két ember munkáját kell elvégezniük. Így aztán a betegek sem nagyon vehették észre, hogy kevesebb az orvos, már csak azért sem, mert számos orvos az asszisztensét küldte a "gyorstalpaló továbbképzésre", míg mások helyettesítéssel oldották meg a dolgot.

Intő jel lehetett számukra Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata, amely szerint nem lehet jogkövetkezmények nélkül bezárni a rendelőket; minden hiányzó orvost csak egy másik helyettesíthet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos tegnap úgy fogalmazott, az ÁNTSZ nem ellenőrzi célzottan, ki hogyan oldotta meg a kedd délelőtti műszakot, csak a bejelentéseket vizsgálják - ilyen viszont tegnap kora délutánig nem érkezett a tisztiorvosi szolgálathoz.

"Nyugodt lélekkel mondhatom, hogy senki sem maradt ellátás nélkül; mint látja, most jön ki az utolsó betegem" - halljuk a választ egy bel-budai rendelőben, délután fél kettőkor. Általánosságban jellemző volt, hogy a háziorvosok még a 12-16 óra közötti szünetben is rendeltek. Néhány olyan rendelőben, ahol viszont betartották a rendelési időt, a szünetben a bejárat előtt várakoztak a szipogó-didergő betegek. Egyes háziorvosok pedig a kerületi ügyeletre irányították betegeiket.

- Most nem tud hozzánk jönni. Minden orvosunk beteget látogat. Hogy tumultus? Állandó jelleggel! - tájékoztattak az egyik éjjel-nappali ügyeleten, ahol az átlagosnál jóval magasabb forgalmat regisztráltak tegnap. (Ny. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.