Szlovákia felbontja a szerződést a Bőst üzemeltető céggel

Felmondja a szlovák kormány az olasz céggel kötött bérleti szerződést a bősi vízerőmű működtetéséről.

Előnytelennek és kezdettől fogva érvénytelennek tartják szakértőink azt a bérleti szerződést, amelyet még Mikulás Dzurinda kormánya az olasz Enel céggel kötött a bősi (Gabcíkovo) vízerőmű üzemeltetéséről. Ezért Robert Fico kormánya rövidesen felmondja vagy kezdettől fogva semmisnek nyilvánítja ezt az alkut – jelentette be mai pozsonyi sajtótájékoztatóján Dusan Munko szlovák környezetvédelmi államtitkár.

Dominik Kocinger pozsonyi dunai kormánybiztos szerint az elhibázott egyezség miatt Szlovákia évente legalább egymilliárd koronát (hozzávetőleg hét és fél milliárd forintnak megfelelő összeget) veszít. Érdeklődésünkre az Enel cég szlovákiai képviselői közölték, hogy csak a pozsonyi kabinet hivatalos döntése után nyilatkoznak és lépnek.

Az olasz társaság 2006-ban vásárolta meg a Szlovákiai Villamosművek (SE) 66 százalékos többségi tulajdonrészét, 840 millió euróért. A bősi vízerőművet nem privatizálhatták, mivel ez a létesítmény is a rendszerváltás óta húzódó szlovák-magyar kormányközi vita tárgya. Ezért Mikulás Dzurinda kabinetje bérleti szerződést kötött az olaszokkal a bősi vízerőmű üzemeltetéséről.

Az egyezség alapján az itt megtermelt villanyáram 66 százalékának az értéke az olaszokat, a kisebb rész pedig a szlovák állami Vízgazdálkodási Vállalatot illeti, amely – miután Magyarország 1989.október 31-én felfüggesztette, később pedig végérvényesen elutasította a nagymarosi alsó vízlépcső felépítését – 15 milliárd koronás, kormánygaranciával felvett hitelből befejezte és üzembe helyezte a bősi vízerőművet. A szlovák környezetvédelmi államtitkár szerint most az előnytelen szerződés miatt nincs miből törleszteni a kölcsönt.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Dominik Kocinger
Dominik Kocinger
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.