Irán cáfolta, hogy a Moszad megölte volna egyik atomtudósát

Január végén indultak találgatások, miután felröppent  ahír, hogy meghalt egy iráni atomfizikus. Az iráni cáfolat szerint a tudóst nem ölhette meg az izraeli titkosszolgálat, amelynek "nincsen lehetősége Iránon belüli akciók végrehajtására". Közben az amerikai hadsereg kedden vizsgálatot indított, mert a sajtó szerint magukat az iraki védelmi minisztérium képviselőinek kiadó személyek elrabolták az iráni nagykövetség másodtitkárát. Teherán megerősítette, hogy elrabolták diplomatáját.

Irán cáfolta, hogy a Moszad izraeli titkos szolgálat megölte volna egyik atomtudósát, mint ahogyan azt egy brit hetilap állította. A cáfolat Golamhoszein Agazadehtől, az iráni atomenergiai ügynökség vezetőjétől hangzott el sajtókonferencián. Egyben megerősítette: valamennyi iráni szakember jó egészségnek örvend.

A teheráni hatóságok más hivatalos nyilatkozatot nem adtak ki az ügyről. Ugyanakkor a félhivatalos Fars iráni hírügynökség "jól értesült", de névtelenséget kérő forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy valóban meghalt egy iráni atomfizikus. Őt azonban nem a Moszad ölte meg, hanem egy gázpalack meghibásodása következtében szenvedett álmában halálos mérgezést. A Fars szerint a tudós nem tartozott ahhoz a körhöz, amelyik az iráni nukleáris programon dolgozik.

A hír először január 21-én röppent fel, amikor az iráni állami televízió hírszolgálati irodája bejelentette: feltehetően gázmérgezésben meghalt egy atomfizikus, a sirázi egyetem docense. Néhány iráni lap átvette a hírt, és azt is tudni vélte, hogy az áldozatot Ardesir Haszánpurnak hívták. A The Sunday Times ellenben, amely az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott, fárszi nyelven sugárzó Radio Farda adására hivatkozott, Haszánpur (vagy Hoszeinpur) az iszfaháni urán-elődúsítási programban vett részt. A Fars leszögezte: az iráni atomtudóst már csak azért sem ölhette meg a Moszad, mert az izraeli titkosszolgálatnak "nincsen lehetősége Iránon belüli akciók végrehajtására".

Az amerikai hadsereg vizsgálatot folytat egy elrabolt iráni diplomata ügyében

Az amerikai hadsereg kedden vizsgálatot indított azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint magukat az iraki védelmi minisztérium képviselőinek kiadó személyek elrabolták az iráni nagykövetség másodtitkárát. Teherán megerősítette, hogy elrabolták diplomatáját, s ezért  Washingtont tette felelőssé.
A The New York Times amerikai napilap előzőleg, hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap estek elraboltak egy iráni diplomatát az  iraki főváros Karrada negyedében, miután az őt szállító  gépkocsioszlopot megállító személyek hamis papírokkal a védelmi  minisztérium tisztségviselőinek adták ki magukat.
Egy iraki kormánytisztviselő szerint mintegy harminc, az iraki  hadsereg különleges egységének egyenruháját viselő fegyveres  hajtotta végre az akciót. A szóban forgó különleges egység az  amerikai katonai erők ellenőrzése alatt áll.

Iraki tisztségviselők, akik nem kívánták nevüket felfedni, az  újságnak elmondták, hogy a rablást követően iraki biztonságiak  hajszát indítottak az emberrablók autójának elfogására Bagdadban, és  több gyanúsított személyt őrizetbe vettek. Azt a járművet azonban,  amellyel az iráni diplomatát elhurcolták, nem sikerült elfogni.
Ali Hoszeini, a teheráni külügyminisztérium szóvivője kedden  megerősítette, hogy elrabolták Dzsalál Sarafi másodtitkárt, amikor  konvoja keresztülhajtott Bagdad központján. A szóvivő állítása  szerint Sarafit olyan fegyveresek fogták el, akik az Irakban  állomásozó amerikai erők felügyelete alatt állnak. Hangoztatta, hogy  Irán elítéli a történteket, amit a nemzetközi jog megsértésének  tekint, egyben az amerikai erőket tartja felelősnek az iráni  diplomata biztonságáért és életéért.

Christopher Garver alezredes, az amerikai hadsereg szóvivője  Bagdadban azt közölte, hogy sem amerikai egységek, sem a felügyeletük alá tartozó iraki erők nem érintettek az incidensben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.