Pénzük megduplázását sürgetik a háziorvosok

A Magyar Orvosi Kamara mai nagygyűlése előtt kedd reggel egy televíziós beszélgetésben a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának vezetője elmondta: a jelenlegi finanszírozás nem elegendő, csődbe viszi a háziorvosi ellátást. Úgy vélte, a mai nagygyűlésen legalább háromezer háziorvos több pénzt és kiszámítható szabályozást követel majd.

A háziorvosok pénzük megduplázását sürgetik, a szaktárca erre nem lát lehetőséget - derült ki a Nap-keltében. Néhány órával a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlése előtt Kertai Aurél, a háziorvosi tagozat vezetője elmondta: a jelenlegi finanszírozás nem elegendő, csődbe viszi a háziorvosi ellátást. Úgy vélte, a mai nagygyűlésen legalább háromezer háziorvos több pénzt és kiszámítható szabályozást követel majd. Szerinte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által fizetett összeg még a béreket sem fedezi, az üzemeltetési költségekre így nem marad pénz. Közölte: a háziorvosoknak kifizetett pénz duplája kellene ahhoz, hogy a praxisnak biztos anyagi fedezete legyen és a szolgáltatás működőképes maradjon.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára ugyanebben a műsorban azt mondta: nem lát lehetőséget ekkora változtatásra. Szerinte nagyon fontos, hogy két héttel ezelőtt "sikerült elérni", hogy a finanszírozás a jelenlegi szinten maradjon, a gyermekorvosok pedig plusz ötmilliárd forinthoz jussanak. Az egészségügyi szolgáltatásokra költhető összeg hatalmas, 1050 milliárd forint, de a kassza zárt.

A politikus szerint az Orvosi Kamarának meg kellene mondania, honnan vegyenek el pénzt, milyen szolgáltatásokat csökkentsenek, hogy a háziorvosok ellátására több pénz jusson.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.