A teljes villamosenergia-ipar sztrájkolt - közölte a szakszervezet

Kedden kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a villamosenergia-ipari dolgozók. A villamos energia kiesést saját tartalékból vagy importból pótolták, így a fogyasztók ellátását nem érintette a kétórás munkabeszüntetés.

Sikeresnek minősítette a keddi két órás figyelmeztető sztrájkot Gál Rezső, a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottságának szóvivője. A keddi villamosenergia-ipari munkabeszüntetés után az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a teljes villamosenergia-ipar sztrájkolt, a munkáltatókon kívül a nem szakszervezeti tagok is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, mintegy 20 ezer dolgozó. A nyugdíjasok pedig a Dinamót Kókának! akció keretében folyamatosan tiltakoznak az ágazat kedvezményes tarifájának 2007. július 1-jétől várható megszüntetése ellen - tette hozzá a szóvivő. Tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt nem érkezett hozzájuk bejelentés konfliktusról.

Gál Rezső úgy értékelte, hogy korrekt együttműködés alakult ki a sztrájkot meghirdető Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetsége között. Gál Rezső elmondta, hogy szerdán folytatódnak a tárgyalások a kormányzat képviselőivel. Szerdán reggel dönt a sztrájkbizottság arról, hogy milyen szakszervezeti javaslatot vigyenek a tárgyalásra. A szóvivő megerősítette, ha nem születik megállapodás a kormány képviselőivel, akkor február 8-án 8 órás, azt követően pedig február 12-én folyamatos sztrájkot tartanak.

A munkabeszüntetés nem érintette az ellátást

A Mavir Zrt. felkészült a kétórás figyelmeztető sztrájkra, az ellátásban nem lesz fennakadás - nyilatkozta az MTI érdeklődésére Hunya Eszter, a Mavir Zrt. szóvivője nem sokkal azt követően, hogy kedden megkezdődött a villamosnergia-ipari dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkja. A villamosenergia rendszerirányító szóvivője elmondta: a sztrájk idejére a várható mintegy 200 megawatt villamos energia kiesést saját tartalékból vagy importból pótolják, így a fogyasztók ellátását nem érinti a mostani kétórás munkabeszüntetés. A szóvivő elmondta, hogy a sztrájk miatti anyagi veszteség mértékét csak utólag lehet majd megállapítani. A villamosnergia-ipari dolgozók azért hirdettek sztrájkot, hogy a teljes piacnyitás után is megmaradjon a 100 éve fennálló kedvezményes áramtarifájuk. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerdára vár olyan ajánlatot a szakszervezetektől, amelyet elfogadhatónak tartanak. A kormány ajánlata szerint a piacnyitásig fenntartanák a villamosenergia-ipari dolgozóknak és nyugdíjasoknak a kedvezményes áramtarifát, a készülő villamosenergia törvény ebből a szempontból megengedő lesz és bérköltségként elismerik a kedvezményt. Külön szeretnék rendezni a nyugdíjasok helyzetét is.

Az iparág három szakszervezete, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, valamint a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetségének közös sztrájkbizottsága hirdette meg a munkabeszüntetést január 17-én. A törvényi szabályozásnak megfelelően az érdekképviseleteknek meg kellett állapodniuk a munkáltatókkal az elégséges ellátásról. A három szakszervezet egységesen áll a munkabeszüntetéshez, amit a dolgozók 80-90 százaléka megszavazott. Amennyiben a sztrájk folytatódik, akkor február 8-án már összesen 400 megawatt, február 12-én pedig 600 megawatt teljesítmény csökkentését irányozták elő. Ha addig sem sikerül megállapodni, akkor a nem védett és nem létfontosságú fogyasztás 97,5 százalékát fogják biztosítani, és három órás időtartamra 2,5 százalékkal csökkentik az áramszolgáltatást elsősorban az ipari fogyasztóknak. Egy esetleges üzemzavar idejére felfüggesztik a sztrájkot, mert szeretnék elkerülni a villamosenergia rendszer összeomlását. (MTI)

Sztrájkoltak a Mátrai Erõmû Zrt.-nél is
Sztrájkoltak a Mátrai Erõmû Zrt.-nél is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.