Bizottsági jelentés, politikai megállapításokkal

Elkészült a Gönczöl Katalin büntetőjogász által vezetett bizottság jelentése a tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről.

A jelentés ugyan csak ma lesz nyilvános, de az MTI úgy értesült, hogy az anyag szerint szükséges volt az október 23-án alkalmazott erőszak az utcakövekkel, vas- és fém rudakkal felszerelt támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt. Ugyanakkor egyes rendőrök túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát. A bizottság a jogszabályi előírásokkal ellentétesnek tartja, hogy az október 23-án intézkedő rendőrök egy részén nem volt azonosító, és közülük sokan maszkot is viseltek. A Gönczöl-bizottság a rendőrséggel kapcsolatban egyebek mellett azt javasolja, hogy ilyen akcióban csak erre kiképzett rendőrök vegyenek részt.

A bizottság szerint az október 23-i eseményekhez hozzájárulhatott az is, hogy a rendőrség a Fidesz megemlékezésének helyszíneként tudomásul vette az Astoria környékét, ami a városszerte folyó ünnepségek, valamint a külföldi delegációk közlekedése szempontjából is aggályos volt. "A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján - írja a jelentés - a békés tüntetésről távozók és az erőszakos tüntetők a szervezett rendbontó csoportok tervei szerint keveredtek össze.

A bizottság a rendőrség hibái közé sorolja, hogy a Kossuth téren elkezdett tüntetést tévesen minősítette választási gyűlésnek, a kampánycsend alatt tartott rendezvényeket kulturális rendezvényeknek. Azt is hibának tartják, hogy feloszlatás helyett tárgyalásokba kezdtek az önjelölt szervezőkkel. Az MTV-székház ostroma kapcsán személyes szakmai felelőssége - írják a jelentésben - a budapesti rendőrfőkapitánynak, illetve az ORFK helyszínen tartózkodó helyettes vezetőjének van.

A bizottság számos politikai megállapítást is tett. Ezek csak röviden összefoglalva: a miniszterelnök hibázott, mert alábecsülte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének lehetséges következményeit; a köztársasági elnöknek a konfliktus megoldására tett kísérletei nem voltak a legszerencsésebbek. Továbbá: a bizottság úgy véli, hogy az ellenzéknek a kormányprogrammal kapcsolatos népszavazási kezdeményezései alkalmasak az alkotmányos rendszer destabilizálására.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.