Szűrni vagy nem szűrni?

Mindenképpen nézesd meg CA-125 szintedet, mert ez az egyszerű és olcsó vérvizsgálat az életedet mentheti meg! - buzdította nőtársait interneten is terjedő levelében egy rákbeteg asszony. A hölgyet azóta felvilágosították, és javított üzenetében már ő is elismeri, hogy az említett petefészektumormarker (a bajt jelző anyag) nem ad megbízható eredményt. Angliában most mégis a CA-125-szint méréséből és ultrahangvizsgálatból álló országos petefészekrákszűrő-programot tesztelnek.

A korai stádiumban lévő petefészekrákra - mivel tüneteket nem okoz - általában csak véletlenül, műtétek vagy más vizsgálatok során derül fény.

A régóta használatos CA-125 tumormarker megbízhatósága azonban több okból is kifogásolható - mondta el dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. Egyrészt, mert az enyhén megemelkedett CA-125 szint csak az esetek kb. felében utal petefészekrákra, a kisebb eltérést más kóros állapotok is okozhatja, de akár a dohányzás is kiválthatja. A másik probléma, hogy a 30-fajta szövettani típusú petefészekrák közül csak a mirigyes változat (adenokarcinóma) okoz CA-125 szintemelkedést. Igaz, ez a leggyakoribb petefészekrák-fajta, de az esetek mintegy 25 százalékában a negatív teszteredmény így is hamis biztonságérzetet okozhat.

A pozitív CA-125 eredményt azonban megerősítheti a color-Doppler áramlásméréssel kiegészített hüvelyi ultrahangvizsgálat, így az amúgy tüneteket még nem okozó petefészekrák is észrevehetővé válik. Az angol tesztprogram koordinátora szerint ezért akár 30 százalékkal kisebb lehet a petefészekrák halálozási aránya a kombinált szűrésen átesettek körében.

Úgy tűnik, hogy egy ilyen szűrőprogram bevezetésével mégiscsak életeket lehetne menteni. Ennek ellenére Anglián kívül sehol, így Magyarországon sem tervezik a rendszeres szűrés bevezetését. Egyrészt azért, mert még a kombinált vizsgálat sem mutatja ki az összes esetet, másrészt a fals pozitív CA-125 eredmények miatt az ultrahangvizsgálatok egy része "fölöslegesen" történne. Harmadrészt pedig a megbetegedések aránya nagyon alacsony a szűrni kívánt lakossághoz képest - ez Magyarországon évi 400-500 főt jelent a rendszeresen szűrendő hárommillió nőhöz képest. A rendszeres szűrés tehát gazdaságilag nem biztos, hogy megérné. De akit pont egy ilyen szűrés mentene meg, annak nem számítanak a kifogások.

A tünetmentes daganat is észrevehetõ  EUROPRESS
A tünetmentes daganat is észrevehetõ EUROPRESS
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.