Net-megfigyelés: stop a német rendőrségnek

A rendőrség nem kutathat feltételezett bűnözők számítógépében az interneten keresztül az illetők tudta nélkül - mondta ki a karlsruhei német szövetségi bíróság.

Ezzel az úgynevezett trójai faló módszer tilalmát mondta ki a bíróság, hozzátéve, hogy ha a rendőrség ilyen módszert akar bevetni, ahhoz a parlamentnek ezt törvényben kifejezetten lehetővé kell tennie. A döntés arra válaszul született, hogy a szövetségi főügyészi hivatal engedélyt kért a módszer alkalmazására egy feltételezett terrorcsoporttal szemben, arra a logikára alapozva, hogy telefonok lehallgatása és más elektronikus lehallgató technikák törvényesek. Mindazonáltal a hatóságoknak továbbra is joga lesz személyes házkutatás során bizonyítékul lefoglalni a számítógépek merevlemezét.

Wolfgang Schauble belügyminiszter azonban közölte, hogy a magántulajdonban lévő számítógépek titokban, távolról történő átkutatása nélkülözhetetlen eszköz a bűnözők és a terroristák elleni nyomozásban, ezért kérni fogja, hogy a kormány kezdeményezzen törvénymódosítást az ügyben.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.