Hegyeshalmon kommunista eljárásokra emlékeztető módszerek?

A fiatalembert anyaszült meztelenre vetkőztették, elvették az útlevelét, de hiába próbált beszélni a magyar határőrökkel, azok egy szót sem értettek angolul. Másokat a bécsi vonatról szállítottak le, órákon keresztül váratták őket, majd visszatoloncolták Ausztriába.

A hegyeshalmi határátkelő régóta hírhedt a külföldiek körében, a hajdani vasfüggönyt megnyitó határon még mindig "kommunista" eljárásokra emlékeztető módszerekkel vegzálják a turistákat - írja féloldalas cikkében tegnap a Süddeutsche Zeitung. A legnagyobb példányszámú német politikai napilap nem csinál sok kedvet egy magyarországi kiruccanáshoz.

A visszaélések elszenvedői nem német állampolgárok voltak, hanem egy csoport brazil turista, köztük a 25 éves sao paoloi sebész, Alan Lajner vagy a már húsz éve Európában élő lelkész, Fernando Guimaraes. Utóbbi a Vatikánban is jelentést tett az áldatlan magyar határállapotokról. A háttérben állítólag egy bürokratikus félreértés áll: az érintettek útlevelében szerepelt egy lisszaboni beléptetőpecsét az EU területére, amit a magyar vámosok hamisnak hittek, a turistákat pedig okirathamisítással vádolták.

Persze nem mindenhol ilyen szőrösszívűek a határőrök: Alan Lajner például Horvátországból simán beutazott Magyarországra, majd Hegyeshalomnál érte a meglepetés: nem engedték ki. Tavaly november 30-án, nyolc órányi fogvatartás után, éjjen fél háromkor engedték szabadon, de az útlevelét visszatartották - ekkor végre felhívhatta a brazil nagykövetséget (korábban ugyanis ezt sem engedték).

A csatározás a Süddeutsche Zeitung szerint már diplomácia csatornákra terelődött, a brazil nagykövetség "szégyenletes eljárásról" és a magyar határőrök túlbuzgóságáról panaszkodik. A magyarok időközben megkeresték a portugálokat is, így aztán  kiderült, hogy a pecsét teljesen törvényes volt (de a magyar vámosok állítólag ezt a mai napig vitatják). A német lap szerint részben érthető, hogy a magyarok mindent elkövetnek, hogy bizonyítsák: megfelelnek a schengeni rendszer követelte szigorú előírásoknak, de odáig még nem jutottak el (legalábbis a kritikus hegyeshalmi átkelőhelyen), hogy mindezt a turistáknak kijáró tisztelettel és az emberi jogok szem előtt tartásával tegyék.  Az ügyben állítólag az Európai Bizottság is vizsgálódik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.