Három pedagógus-szakszervezet tüntet az átszervezések miatt

Jövő szerdán közös demonstráción tiltakozik három pedagógus-szakszervezet a  fővárosi iskolaátszervezések ellen - közölték az érdekvédők hétfői  sajtótájékoztatójukon.

Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének budapesti ügyvivője elmondta: a fővárosi  önkormányzat épülete előtt demonstrálnak, s közös petíciót adnak  majd át tiltakozásul az intézményátszervezések miatt, amely legalább  ezer pedagógus elbocsátásával járna.

A PDSZ ügyvivője kifogásolta: nem készült hatástanulmány arról,  hogy az elbocsátások, illetve az intézmények átköltöztetései  mennyibe kerülnének, s azt csak március-áprilisra ígérték. Az  érdekvédő szerint így az önkormányzat nincs döntési helyzetben -  vélte.

Nem tartotta elfogadhatónak azt sem, hogy Ifi István, a fővárosi  önkormányzat ügyosztályvezetője egyeztet velük, aki szerintük nem  kompetens a kérdésben. Hozzátette: talán most nyertek egy kis időt,  hiszen a csütörtöki egyeztetésen információi szerint az hangzott el,  hogy a fővárosi közgyűlés nem február 22-én, hanem március táján hoz  csak döntést az átszervezésekről.

Kertész Ágnes bírálta azt a szemléletet is, amely pazarlónak  tartja az oktatást, s a gyermekekre darabként tekint.

Jurcsó Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének szakképzési  tagozata képviseletében azt mondta, hogy a fővárosi elképzelések  "szembemennek a kormányprogrammal", s olyan intézményeket  szűntetnének meg, ahol a tanműhelyek fejlesztésére az elmúlt években  6-800 millió forintot fordítottak.

Megjegyezte: van olyan intézmény, amelyet a XI. kerületből  Csepelre költöztetnének ki.

Alátámasztandó, hogy a gyerekek milyen nehéz helyzetbe kerülnek  a közelgő iskolaválasztás kapcsán, közölte: a diákok megírták a  közös felvételit, s csak azt nem tudják, hogy lesz-e még az az  iskola, ahová jelentkezni szeretnének.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet  alelnöke arról beszélt, hogy az egyeztetéseken a főváros az  intézmények rossz kihasználtságát, valamint azt emlegette, hogy nem  működik gazdaságosan az intézményhálózat. Az érdekvédő ezzel szemben  azt mondta, ők úgy látják, hogy az intézmények kihasználtsága 80-85  százalékos.

A szakszervezeti vezető elhamarkodottnak tartotta a főváros  tervezett döntését, hiszen 2008 szeptemberétől az új Országos  Képzési Jegyzék meghatározza az intézményekben folytatható  szakképzések számát, s ez a fele a mostaniaknak. Ez kihat majd az  iskolákra is - jegyezte meg.

Jelen pillanatban azonban a "pénzügyi forrás a trendi", úgy  tűnik, legkönnyebben az oktatástól tudnak pénzt elvenni - mondta a  szakszervezeti vezető.

Ugyanakkor a főváros által tervezett intézkedések csak pénzt  visznek el, és nem hozzák azt a forrásbővülést, amit várnak - mondta  Tóth József.

(mti)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.