Euro Vegas és élményváros a hármas határon

Valószínűleg a Hegyeshalom és Bezenye határába tervezett gigantikus kaszinó- és élményváros megépítését is ösztönözni szeretnék azzal, hogy a két önkormányzat adót vet ki a beépítetlen telkekre.


Tavasz végére beszerzik Közép-Európa legnagyobb idegenforgalmi beruházásainak építési engedélyeit - ígérte a nyugati határ szélén található Bezenye és Hegyeshalom önkormányzati képviselőinek legutóbb a területre Euro Vegas néven kaszinóvárost tervező befektetőcsoport megbízottja.

A kocka el van vetve: tavaly ősszel a befektetők koncessziós jogot szereztek az államtól a kaszinók üzemeltetésére. Igaz, eredeti elképzeléseikhez képest csúsznak az építkezés megkezdésével. A késlekedés a jövőben már pénzükbe is ke-rül. Bezenye és Hegyeshalom ugyanis megadóztatja a beépítetlen telkeket, s ez mindenekelőtt a településekre idegenforgalmi komplexumokat tervező külföldi cégcsoportokat érinti.

A Bezenyére és Hegyeshalomba tervezett Euro Vegasban hatalmas luxusszállókat, elképesztő méretű játéktermeket építenének. A leggazdagabbak is méltó körülmények között hódolhatnának költséges szenvedélyüknek, de azok is kedvükre szórakozhatnának, akik csak néhány eurót tesznek kockára az ezernél több játékgép valamelyikén. Az öt ütemben megvalósuló beruházás első lépcsője 450 millió euróba kerül. A nyilvánosság előtt máig ismeretlen amerikai befektetőket egy osztrák üzletember képviseli, aki legutóbb az idén januárban tett ígéretet a helyi önkormányzatoknak: tavasz végére megszerzik a szükséges engedélyeket.

Az Euro Vegas mellett azonban egy másik óriásberuházás is szerepel a tervekben: nevezetesen egy élményváros. A kaszinóprojekt beruházója ugyanis a birtokába került telkek felét - több mint 150 hektárt - időközben eladta egy osztrák projektfejlesztő cégnek, a Lukale Investment & Developmentnek. Ez a társaság pedig élményvárost akar építeni a kaszinókomplexum közvetlen szomszédságában. A korábban bemutatott tervek arról árulkodnak, hogy öt téma köré csoportosítanák az interaktív látványosságokat. Mérethűen építik fel például a velencei Szent Márk teret, de lesz ötcsillagos középkori hotel, gokartpálya és hullámvasút is. Egyelőre ez a beruházás is csúszik az eredeti határidőtervekhez képest.

A helybeliek reménykednek a programok megvalósulásában. A két gigantikus beruházás ugyanis a számítások szerint mintegy tizenegyezer embernek adna munkát a magyar-szlovák-osztrák hármas határon.

Hagyományos kaszinóra koncessziót szerezni Budapesten szinte lehetetlen. Az óbudai Hajógyári-szigetre tervezett megaberuházás megvalósítói nem is próbálkoznak ezzel, inkább a jóval egyszerűbben engedélyeztethető, de ugyanolyan népszerű elektromos kaszinóval igyekeznek nyerő lapra tenni. Az Álomsziget néven futó terv keretében a Plaza Centers partnerével, az MKB-val közösen 360 ezer négyzetméteren kezd építeni a nyáron egy óriási szórakoztató-, sport- és pihenőcentrumot. Az Álomsziget 2012-re válik valósággá. (S. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.