Országos fórum rendelési időben

Országos gyűlésen tiltakoznak kedden a háziorvosok a kormányzati megszorítások ellen. A gyógyítók nehezményezik bevételeik januári megkurtítását, az adminisztrációs terhek növekedését, valamint az egészségbiztosító "rajtaütésszerű" ellenőrzéseit.

Akinek nem sürgős, keddre ne tervezzen se receptmegújítást, se egyéb vizsgálatot, mert könnyen megeshet, hogy a körzeti orvosnál csak egy tábla várja: a legközelebbi ügyeleten vagy helyettesítő rendelésen tudják csak fogadni. A Magyar Orvosi Kamara ugyanis ezen a napon több mint tízezer házi-, házi-gyermek és fogorvost vár fővárosi tiltakozó fórumára. A rendezvény résztvevői várhatóan felhatalmazzák a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a köztestület képviselje az orvosokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötendő szerződés újrafogalmazásában. Az alapellátók ugyanis a jelenlegi praxisbevétel dupláját kérik munkájukért.

Most egy átlagos praxis 1500-1600 beteggel 700 ezer forintos OEP-bevételre számíthat. Többségük szerint ebből a pénzből már nem finanszírozható a nővér, az asszisztens, a rendelő fenntartása, a gyógyításhoz használatos anyagok, az orvosi bér.

A keddi fórumról az ország több pontján már napok óta falragaszokon tájékoztatják a rendelők látogatóit. Egerben és a megyeszékhely körüli településeken biztosan csak az ügyelet működik majd, de hasonlóra számíthatnak más megyék betegei is. Mile György háziorvos szerint egyre nagyobb az elégedetlenség kollégái körében, de az utolsó csepp a pohárban a legutóbbi, "rajtaütésszerű" egészségbiztosítói ellenőrzés volt. Mint mondta: miközben előre bejelentett szabadságát töltötte külföldön, az asszisztencia arról értesítette, megjelentek az egészségbiztosító hivatalnokai, hogy a gyógyszerfelírásokat ellenőrizzék. A "látogatók" kérésre sem mutattak fel megbízólevelet, ellenben átkutatták az adatbázist, és több százezer forintos büntetést szabtak ki jogtalan inzulinfelírásért, de tud olyan kollégáról, akinek több mint másfél milliót kell majd fizetnie. Mile György elmondta: ezt a fajta inzulint a szabályok szerint tavaly csak szakorvos írhatta fel, ám miután ők csak a szakorvosi javaslatot ismételték, felírták, hogy a betegnek ne kelljen utazgatnia a receptért. Életmentő gyógyszerről van szó, egyetlen orvos sem rendelt többet, mint amennyire a betegnek biztosan szüksége volt. Tehát visszaélés nem történt, senkit nem károsítottak meg. Arról nem is beszélve, hogy azóta a jogalkotók is belátták, nincs értelme küldözgetni a beteget a szakorvoshoz ezért a szerért, mert januártól a háziorvosok is rendelhetik. A megbüntetett orvosok közül többen is jelezték, hogy bíróságon kérnek jogorvoslatot.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt is nehezményezi, hogy 2006 júniusa óta érdemben nem tudtak szót váltani az egészségügyi kormányzattal. Ráadásul váratlanul, minden előzetes értesítés nélkül vonták meg a háziorvosok fejlesztésre fordítható támogatását, csökkentették az alapdíjat, miközben a másik oldalon egyre nagyobb adminisztrációs teher zúdult a nyakukba. Arra a kérdésünkre, hogy van-e reális esélye a praxisbevételek megduplázásának, a kamara elnöke azt felelte: ő is látja, milyen forráskivonás zajlik a rendszerből, de mégsem várható el, hogy az orvosi kamara ölbe tett kézzel megvárja, amíg orvos nélkül maradnak a települések.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint nem lehet jogkövetkezmény nélkül becsukni a rendelőket. A rendkívüli ügyeletszervezésnek és helyettesítésnek szigorú szabályai vannak, és az orvosi kamara által továbbképzés címén meghirdetett nagygyűlés nem ok a csoportos helyettesítésre. Minden hiányzó orvost csak egy másik helyettesíthet, különösen most, az influenzajárvány kezdetén - mondta Falus Ferenc.

Holnap helyettesek fogadhatják a betegeket
Holnap helyettesek fogadhatják a betegeket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.