Kritikus a Gönczöl-jelentés

Elkészült a Gönczöl Katalin vezette bizottság jelentése a tavaly őszi zavargásokról. Úgy tudjuk, a dokumentum éles kritikával illeti a rendfenntartók tevékenységét.


Elkészült a Gönczöl-bizottság jelentése, amelyet múlt pénteken a testület vezetője átadott a miniszterelnöknek, valamint azt letétbe helyezték egy közjegyzőnél, hogy igazolható legyen: a beszámolót elkészülte után senki sem "kozmetikázhatta". A jelentés holnap kerül nyilvánosságra, és délután fogadja a testület tagjait Gyurcsány Ferenc, hogy személyesen is megbeszéljék az abban foglaltakat.

Értesüléseink szerint a vizsgálat megállapításai meglehetősen kritikusak mind az MTV-székháznál történtekkel, mind pedig az október 23-i zavargásokkal kapcsolatban. A dokumentum szerint egyes jogszabályok alapos átdolgozást igényelnek, és indokolt a rendfenntartókkal, azok irányításával szemben folyamatosan elhangzó bírálatok többsége is. Igaz viszont - ismerik el a dokumentum készítői -, hogy ilyen jellegű és méretű rendőri beavatkozásra eddig nem volt szükség.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke néhány hete azt közölte: birtokába jutott a testület egy részjelentése, amely szerint a rendőrséget technikailag, szervezetileg, a fegyvereket és a felszereltséget tekintve is abba a helyzetbe kell hozni, hogy fel tudja venni a küzdelmet a törvénysértő és garázda elemekkel szemben. A politikus akkor úgy nyilatkozott, hogy a dokumentumban kifejezetten a rendfenntartó szervek megerősítésének szükségességére helyezik a hangsúlyt. A Vörösmarti Mihály nyugalmazott tábornok által jegyzett anyag szerint "a rendőrség egyre inkább a politika játékszerévé válik" - ismertette Balog Zoltán, hozzátéve, hogy ezzel a megállapítással maradéktalanul egyetért.

Gönczöl Katalin közleményben cáfolta, hogy a bizottság egy hiteles részanyaga jutott volna a képviselő birtokába. A kiszivárogtatott dokumentum azonban információnk szerint az igazi volt, ám annak eredetéről Balog hallgatott, és forrásaink sem kívántak nyilatkozni arról, hogy az miként került illetéktelen kezekbe. Annyit azonban megtudtunk, hogy a részanyagot alaposan átdolgozott - tehát azonosíthatatlan - formában építették be a végleges jelentésbe.

Az ellenzék, bár a kormányfő által felkért grémium szakmai felkészültségét nem vitatta, úgy ítélte meg, hogy nem számíthatnak elfogulatlan vizsgálatra, mert a testület tagjai inkább a kormánykoalícióhoz kötődnek. Ezért jött létre a héttagú - függetlenként beharangozott, ám politikailag legalább annyira a jobboldal iránt elkötelezett - Civil Jogász Bizottság. Az alternatív testület célja az október 23-i események és az azokhoz vezető út alapos kivizsgálása, és a "valósnak megfelelő, hiteles történeti tényállás" megállapítása (www.oktober23bizottsag.hu). Ehhez Morvai Krisztina büntetőjogász és Völgyesi Miklós nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnök - a bizottság társelnökei - levélben kért segítséget a rendészeti minisztertől és az országos főkapitánytól. Az írásban feltett számos kérdés mellett személyes találkozót is kezdeményeznek. A január 30-án kelt levélre a Civil Jogász Bizottság honlapja szerint eddig nem érkezett válasz. Morvai egyébként korábban azt mondta, hogy a jelentésük várhatóan február közepére készül el, és két héttel a kormánybizottság jelentésének közzététele után hozzák nyilvánosságra.

Öt fegyelmi eljárás indult a Magyar Televízió székházának tavalyi ostroma idején elkövetett rendőri hibák ügyében, ebből egy már fegyelmi büntetéssel lezárult. Bene László országos rendőrfőkapitány egy szombati lapinterjúban elmondta: megállapították az illető felelősségét, a személyiségi jogok védelmére hivatkozva azonban nem kívánt nyilatkozni a fenyítés mértékéről.

A bizottságok

Gönczöl Katalin kriminológus professzort kérte fel a kormányfő "a fővárosi zavargások" hátterét vizsgáló bizottság vezetőjévé. A testület tagja Csepeli György szociálpszichológus, Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, miniszteri főtanácsadó, Halmai Gábor alkotmányjogász, Kacziba Antal nyugállományú rendőr vezérőrnagy, Ormos Mária professor emeritus, történész, Pataki Ferenc szociálpszichológus, Tóth Judit alkotmányjogász, miniszteri tanácsadó, Vörösmarti Mihály nyugalmazott rendőr dandártábornok.

A Morvai Krisztina, az Eötvös Loránd Tudományegyetem büntetőjogi tanszékének docense és Völgyesi Miklós nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnök vezette alternatív bizottság tagja Szöőr Anna kríziskutató, többek közt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, Kabódi Csaba, az ELTE büntető-eljárásjogi tanszékének vezetője, Juhász Imre ügyvéd, egyetemi docens, Horváth Attila, alkotmányjogász, az ELTE és a Pécsi Egyetem államjogi docense és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumának tagja.

2006. október 23., Budapest, Erzsébet tér
2006. október 23., Budapest, Erzsébet tér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.