Influenza van, járvány nincs

Öt megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Zala) találtak influenza A-vírust. A megbetegedések még sehol sem okoztak járványt, de mind többen fordulnak országszerte influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

A betegek több mint 40 százaléka 15 évnél fiatalabb gyerek, ötödük pedig fiatal felnőtt - tudtuk meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól. Az ÁNTSZ a múlt év októberétől működteti az influenzafigyelő szolgálatot, amelyben a háziorvosok 20 százaléka hetente jelzi, hogy hány olyan beteg volt, akik hirtelen lázra, torokfájásra, fejfájásra, izomfájdalomra, köhögésre, rossz közérzetre panaszkodtak. S noha ezeket a tüneteket sokféle kórokozó produkálhatja, de influenzát csak néhány: az A-, B-, C-vírus.


Az ÁNTSZ tavaly novemberben mintegy másfél millió adagot osztott szét a háziorvosi körzeteknek a védőoltásból. Ebből térítésmentesen kaphattak a 60 éven felüliek, a három évnél fiatalabbak, a rosszindulatú daganatos betegek, a szociális otthonokban élők, a tartós szalicilátkezelésben részesülő kamaszok, valamint az egészségügyi dolgozók. A járványügyi szakemberek szerint még mindig érdemes oltást kérni az orvostól. Ha a körzetben már elfogyott a térítésmentes adag, a patikákban recept ellenében hozzáférhető az oltóanyag. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.