A pingvin esete az "egyablakos" adóbevallással

Eddig a magyar közigazgatás egyetlen területén sikerült megoldani a valódi egyablakos ügyintézést: aki nem az "ablakos" (Windows) operációs rendszereket használja, annak beletörik a bicskája az elektronikus adóbevallásba.

Az elektronikus adóbevallás immár nemcsak lehetőség, hanem egyre szélesebb körben kényszer is, a vállalkozásoktól az idei évben a legtöbb adatszolgáltatást már csak így fogadják el. A bevallásra az APEH saját fejlesztésű ABEV-programja használható, ez a szoftver azonban kizárólag windowsos környezetben fut, vagyis a li-nuxos és a macintoshos polgártársak el vannak zárva az elektronikus bevallás örömeitől.

Az adóbevallás elektronizálása (lehetőségként) elvileg üdvözlendő, a korszerű e-közigazgatás irányába mutató lépés, a Magyarországon megvalósult gyakorlat azonban többszörösen diszkriminatív. Az első indokolatlan megkülönböztetés, hogy nincs mindenkinek számítógépe - még az Európában e téren a legfejlettebbnek számító Svédországban is úgy kalkulálnak, hogy a népesség 25 százaléka nem lesz számítógép- és internethasználó. Ezen talán még át lehet siklani azzal, hogy a könyvelőnek úgyis van számítógépe (bár talán a könyvelő-használat sem kötelező), az viszont bizonyos, hogy nem minden könyvelő használ Microsoft operációs rendszert. Léteznek például Linuxra írt könyvelőpogramok, s aki ilyet alkalmaz, az nagy valószínűséggel nem tart egy másik, felesleges windowsos gépet az asztalán. Márpedig ennek híján az adóbevallást nem fogja tudni elektronikus úton kitölteni.

Pillanatnyilag tehát az állam számítógép-vásárlásra és Windows operációs rendszer beszerzésére kötelezi polgárai egy részét (ami látszólag több állampolgári jognak és gazdasági jogszabálynak is ellentmond). Ráadásul indokolatlanul, hiszen a teljes feladatot (az adatbevitelt és az adatküldést) meg lehetett volna oldani úgy is, hogy ehhez semmilyen külön szoftverre ne legyen szükség, vagyis a rendszer egy egyszerű, az internetezéshez amúgy is szükséges böngészőprogrammal kezelhető is legyen. Információink szerint erre indítottak is egy projektet az APEH-nél, de a fejlesztőket nem igazán halmozták el erőforrásokkal - emiatt még csak a tesztverzió készült el, és az is csak akadozva működik, nem bírja a nagy terhelést (például több száz felhasználó egyidejű kiszolgálását).

Lapunk úgy tudja, a problémát már az adóhatóságnál is többen jelezték, s a válasz minden esetben az volt, hogy már készül egy Java-alapú kitöltőprogram, amely az operációs rendszertől függetlenül bármilyen PC-n futtatható lesz majd (hogy mikor, azzal kapcsolatban nincs konkrét információ). Egyébként linuxos fejlesztői körökből származó vélemények szerint ez sem lenne igazi megoldás: egyrészt szintén zárt forrású, másrészt túlságosan nagy a hardverigénye.

Az ügy eddigi legfőbb tanulsága, hogy a kormányzatban egyelőre nincs komoly elkötelezettség a nyílt forráskódú szoftverek és megoldások használatára. Az okokat csak találgatni lehet: az Elektronikus Kormányzati Központ (EKK) állásfoglalása szerint az eddig elindított linuxos projektek kormányzatipénz- és/vagy szakemberhiány miatt akadtak el, miközben a közigazgatás idén csak a központosított közbeszerzéseken 3,5 milliárd forintot (összességében tehát ennél jóval többet) fordít Microsoft-licencekre. Tény, hogy az ügyfelek többsége jelenleg windowsos környezetben dolgozik (a linuxos adóbevallás egyes számítások szerint csak néhány száz, vagy maximum ezer embert érintene, és az EKK-nál nem hivatalosan gyakran azzal érvelnek: az alternatív bevallási rendszer kifejlesztése ehhez képest túl sokba kerülne). Ez azonban egyrészt nem elégséges indok a diszkriminációra, és az nem igazán versenysemleges magatartás, másrészt pedig az eset azt is nyilvánvalóvá tette (immár nem először), hogy az államigazgatásban nincs valódi stratégia az EU közigazgatási rendszereiben egyébként terjedőben lévő nyílt forrású alkalmazások előnyben részesítésére (vagy legalább diszkriminációjuk kiküszöbölése). Az ABEV fejlesztése során több olyan lépés is történt, ami ezt a vélekedést támasztja alá: olyan vonalkód-generáló megoldást alkalmaztak, amely Linux alatt eleve nem működik, és olyan betűtípust használtak (Arial), ami a Microsoft tulajdona, más betűkészletet használva a dokumentum szétesik. Egyébként maga az ABEV-program sem nyílt forrású, így az a veszély sem fenyeget, hogy esetleg valaki kívülről "ráfejleszt", azaz például Linux-kompatibilissé teszi a szoftvert - ha már az adó(nk)ból foglalkoztatott profik nem tudtak vele megbirkózni.

A pingvint az almával együtt diszkriminálták az elektronikus adóbevallás kialakítói
A pingvint az almával együtt diszkriminálták az elektronikus adóbevallás kialakítói
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.