Tőkés függetlenként indul az EP-választásokon

Tőkés László elvállalta a jelöltséget az európai parlamenti választásokra. Ezt maga az érintett jelentette be szombaton azt követően, hogy Marosvásárhelyen az Erdélyi Ellenzéki Kerekasztal befejezte tanácskozását. A püspök egyetlen feltételhez kötötte jelöltségét: az erdélyi „nemzeti oldal” egységéhez. – Nem vagyok hajlandó egy marakodó nemzeti oldal képviselője lenni. Ha nincs összefogás és egység, akkor nincs értelme a jelölésnek – mondta.

Leszögezte: az őt támogató szervezeteknek „teljes elvi, eszmei és akcióegységre kell jutniuk”. Ezzel arra utalt, hogy a Székely Nemzeti Tanács vezető testületében jelöltségével egyesek nem értettek egyet.

Tőkés több szervezet – köztük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Szövetség – támogatásával, független jelöltként indulna a május 13-i romániai EP-választásokon. Jelöltségét a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület is támogatja, ami azért fontos, mert a független jelölteknek százezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A püspök döntésére azt követően került sor, hogy az RMDSZ nem fogadta el Tőkés feltételeit a közös jelöltlistáról, s nem ment bele abba, hogy a bejutó helyeken az RMDSZ fele-fele arányban osztozzon ellenzékével.

A püspök jelölésével kapcsolatban Markó Béla azt mondta: ha valaki, politikai pályáján 1990-ben valamit elmulasztott, azt nem lehet 2007-ben megismételni. Az RMDSZ-elnök tévesnek nevezte azt az álláspontot, miszerint az RMDSZ listáján kellene gyakorolni a pluralizmust. Inkább olyan képviseletre van szükség, amely képes összehangoltan dolgozni a magyarságért. – A közösség sokszínűségéről beszélni kell, de nem Brüsszel a pluralizmus helye, ott csak egységes fellépéssel lehet hatékonyan politizálni – mutatott rá. Szerinte az EU meglehetősen „tanácstalan” a kisebbségi ügyekben, amit szintén csak egységes képviselettel lehet előrevinni.

Az RMDSZ két EP-helyre számít. Jelöltlistáját Nagy Zsolt informatikai és Winkler Gyula kereskedelmi miniszter vezeti. A pártoknak, így az RMDSZ-nek is 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük avégett, hogy listáik felkerüljenek a szavazólapokra.

(Kolozsvár)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.