"Az olasz focit megszabadítjuk a rákos daganattól"

Az olasz foci meghalt, és a rövid gyász nem lesz elegendő, egy évre függesszük fel a bajnokságot!  - írta a L’Osservatore Romano. A vatikáni napilap, nem az egyetlen, amely drasztikus intézkedést sürgetett a rendőrgyilkossággal végződött szicíliai derbi másnapján

Nem lesz kegyelem! - ismételte a miniszterelnök Romano Prodi; az olasz focit megszabadítjuk a rákos daganattól - tette hozzá a sport- és ifjúsági miniszterasszony Giovanna Melandri, miközben a belügyminiszter Giuliano Amato kijelentette: nem küld több rendőrt a stadionokba meghalni.

Minden fél egyetért, hogy az egy halottat, közel száz sebesültet követelő huligánháború – amelyek első számú célpontjai a rendőrök voltak – erős választ követel. Annak, ami történt semmi köze a focihoz – nyilatkozta Eugenio Corini a Palermo kapitánya.

Az összes mérkőzés határozatlan időre való felfüggesztését az olasz szövetséget a tavalyi bundabotrány óta „ideiglenesen” vezető Luca Pancalli hozta a Catania-Palermo eseményeinek perceiben. A következő lépésről a hétfőre összehívott találkozó dönt az olasz kormány, a labdarúgószövetség és az olimpiai bizottság felelőseivel. Ezzel egy időben a Liga klubelnökei is rendkívüli értekezletet tartanak a két szicíliai csapat vezetőinek meghallgatásával, miközben Catania városában gyásznapot hirdettek meg. Az biztos, hogy a jövő héten elmarad az Olaszország-Románia baráti mérkőzés is, és veszélyben Itália 2012-es EB-jelölése is. Még nincsen veszve minden, ha megfelelően reagálunk, valamennyit visszaszerzünk az olasz foci hiteléből és tekintélyéből- mondta Pancalli.

Hány éve nézzük tétlenül, tíz, húsz vagy harminc, azt, hogy a stadionokat az erőszak uralja. Ezek már nem is ultrászok, közönséges bűnözők, akiknek hétvégenként mindent megengedett. Családok, igazi szurkolók már nem járnak meccsre: a lelátókon kizárólag a szavazatok reményében magukat mutogató szélsőséges politikusok ülnek, és a manipulálható, feláldozható, megvesztegethető ostoba tömeg – fogalmaztak a szombati sportlapok, amelyek a közvéleménnyel és a politikával egyetértésben támogatják a ki tudja, meddig tartó stoppot. Utoljára 1995 februárjában függesztették fel az olasz bajnokságot, akkor a Genoa-Milan mérkőzésen késeltek meg egy fiatalembert, a foci-szünet azonban csak 24 óráig tartott.

A radikális váltást sürgetők most sem hiszik, hogy hirtelen minden megváltozik, a foci túl nagy üzlet Itáliában, a bajnokság nem állhat le a nagy csapatok beleegyezése nélkül. A labdarúgás megtisztítását hirdették a 2006-os bundabotrány után is, mégsem lett nagy foganatja. A keresztapa Luciano Moggi nem került börtönbe. Az erőszak azonban túllépte a határt, a Cataniában papírbombával megölt rendőrnyomozó előtt egy héttel, elmúlt vasárnap a harmadosztályban a Sanmartinese klubelnökét rugdosták halálra a szurkolók.

Az ultrászok nyilvántartása már gyakorlott módszer, az olasz stadionok többségében névre szóló jegyet árulnak, a nézőteret kamerák pásztázzák, az erőszakos csoportok elszigetelése ennek ellenére eredménytelen. Köztudott, hogy a szurkolói tábornak ezt a szárnyát a szélsőséges pártok finanszírozzák, a csapatok pedig szemet hunynak.

A gyász virágai a cataniai Massimo stadionnál
A gyász virágai a cataniai Massimo stadionnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.