Javaslat egy "igazi" környezetvédelmi ENSZ-szervezetre

Az ENSZ keretében egy "valódi nemzetközi szervezet" megteremtésére szólítottak fel szombaton Párizsban a Jacques Chirac francia államfő által összehívott nemzetközi klímakonferencia résztvevői, hogy "megerősödjön e terület nemzetközi szabályozása".

Több mint negyven ország képviselőiből álló "úttörő csoportot" hoztak létre a terv előmozdítására, amelyet főként az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő országok vitatnak.

"Mi mind, az itt jelen lévők, a Föld polgárai, támogatjuk a nemzetek erőfeszítéseit, amelyek a közös szuverenitás szellemében mozgósítják erőiket azért, hogy erősítsék a környezet nemzetközi szabályozását - mondta a francia elnök, felolvasva a felhívást a kétnapos nemzetközi értekezlet végén. - Felszólítunk arra, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) alakuljon át egy valódi nemzetközi, egyetemes szervezetté, az Egészségügyi Világszervezet mintájára."

E felhívás egy nappal azután látott napvilágot, hogy megjelent az UNEP klímaváltozással foglalkozó kormányközi szakértői csoportjának jelentése, amely példátlan figyelmeztetést tett közzé a klímaváltozás mértékéről, hangsúlyozva az emberi felelősséget bolygónk felmelegedésében. Az UNEP 1972-ben jött létre, székhelye a kenyai Nairobiban van.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.