Józsefvárosi házak, velencei esték

Józsefvárosi életképek, önarcképek különböző életkorszakokból, bohócok és tájképek. Bod László festőművész számos témát feldolgozó alkotásaiból az Aulich Art Galéria (V., Aulich utca 5.) szakemberei eredetileg gyűjteményes kiállítást szerveztek, ám az idős mester múlt év augusztusban elhunyt. A tárlatból így lett emlékkiállítás, amely január 27-ig látható.

"A legnagyobb érték a harmónia. Harmóniában élni a családdal, a mesterséggel és az emberekkel. Úgy élni, hogy amit az ember tesz, azt később ne kelljen szégyellnie, ám ha mégis hibázik, tanuljon belőle" - írta Bod László festőművész emlékezéseiben. A múlt év augusztusában elhunyt mester festményeiből, akvarelljeiből és grafikáiból az Aulich Art Galéria rendezett emlékkiállítást. A száz alkotás kiválogatásában a galéria szakemberei mellett a művész felesége is részt vett.

Bod László szinte minden témában alkotott: készített csendéleteket, tájképeket, városképeket, portrékat, aktokat és a cirkusz világát bemutató groteszk alkotásokat is. A szívéhez legközelebb mégis a Józsefváros állt kopott utcáival és körfolyosós udvaraival, ezeket számos festményen örökítette meg. Egyes képeken a fantázia világa keveredik a józsefvárosi életképekkel. Az egyiken például a háztetők fölött ördögök emelnek a magasba egy meztelen nőt, egy másik csodálkozva int utána. Egy másik képen Ikarusz lángol a templomtornyok között. Az új évezred hajnalán című festményen a józsefvárosi tetők felett a Szputnyik űrállomás kapcsolódik össze egy űrrepülőgéppel.

Számos kép készült a cirkusz világáról. A festmények gyakran visszatérő figurái a bohócok, de megjelenik Vitéz László és Faustus bábfigurája is. A művész gyakran önmagát is megfestette bohócként, kötélen imbolyogva. A humor és a nevettetés már korábban összekapcsolódott pályájával, mivel a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után, 1949 és 1954 között ő szervezte meg és igazgatta az Állami Bábszínházat.

A bohócképek mellett klasszikus beállítású önarcképek is helyet kaptak a kiállításon. A festmények a művészt különböző életkorszakaiban mutatják be, borotválkozás, festés és cigarettázás közben. A pályatársakról készült portrék között megtalálható Kurucz D. István festőművész egész alakos képe is.

A galéria belső termében útirajzokból látható válogatás. A művész több nyelven beszélt, szeretett utazni, gyakran látogatott meg művésztelepeket itthon és külföldön. Velencén műterem-galériát szervezett, első elnöke volt a Duna-part Művészeti Társaságnak. Tanulmányúton járt Franciaországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban, a Krímben és Indiában.

A művész tájképein a pusztai tanyavilág és a Velencei-tó vidéke jelenik meg. A stégeken horgászok várakoznak kapásra a lemenő nap fényében és a pirkadatban. A tájban az emberek apró, olykor alig látható alakok.

A galéria bejáratánál egy festőállványon Bod László utolsó munkája kapott helyett. A józsefvárosi házakat bemutató képet azonban már nem tudta befejezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.