Elektronikus adóbevallás: csak Windows-használóknak van esélyük

Az elektronikus adóbevallás immár nem csak lehetőség, hanem egyre szélesebb körben kényszer is - írják munkatársaink a Népszabadság hétfőn megjelenő Infovilág mellékletében. - A bevallásra az APEH saját fejlesztésű ABEV programja használható. Ez a szoftver azonban kizárólag windowsos környezetben fut, vagyis a linuxos és machintosos polgártársak el vannak zárva az elektronikus bevallás örömeitől.


Pillanatnyilag az állam számítógépvásárlásra és Windows operációs rendszer beszerzésére kötelezi polgárai egy részét. Hargitai Miklós és Szamosközi Péter holnapi összeállításából az is kiderül, hogy ez a korlátozás indokolatlan. 

Lapunk úgy tudja, a problémát már az adóhatóságnál is többen jelezték, s a válasz minden esetben az volt, hogy már készül egy JAVA alapú kitöltőprogram, amely az operációs rendszertől függetlenül bármilyen PC-n futtatható lesz majd (hogy mikor, azzal kapcsolatban nincs konkrét információ). Linuxos fejlesztői körökből származó vélemények szerint azonban ez sem lenne igazi megoldás: egyrészt szintén zárt forrású, másrészt túlságosan nagy a hardverigénye.

Az eset nyilvánvalóvá tette (immár nem először), hogy az államigazgatásban nincs valódi stratégia az EU közigazgatási rendszereiben egyébként terjedőben lévő nyílt forrású alkalmazások előnyben részesítésére (vagy legalább a diszkriminációjuk kiküszöbölése) - írják munkatársaink. - Az ABEV fejlesztése során több olyan lépés is történt, ami ezt a vélekedést támasztja alá. 

Részletek a február 5-i Népszabadságban.

Az APEH munkatársaink érdeklődésére a következő levében adott tájékoztatást:"Tárgybani megkeresésére az alábbi válaszokat adom:

Elektronikus bevallás használata és a kötelezettség kezdő időpontjai
Az APEH már 2001-2002-ben – saját rendszer fejlesztéssel - megkezdte a felkészülést az elektronikus adózásra és annak folyamatos bevezetésére. Az Adóhatóság 2002. októberétől kötelezően elektronikusan fogadta az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott, Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartozó mintegy 500 pest megyei ill. budapesti nagy adózó bevallásait, adatközléseit.
2004. januárjától - az eddigieken túl - az ország 3.000 legnagyobb adózója minden bevallását és adatszolgáltatását kötelezően elektronikus úton teljesítette. 2005. januárjától a rendszer használatát az Art. kiterjesztette a 10.000 legnagyobb adózóra. 2006-ig az elektronikus bevallás a jelenlegi helyzettel ellentétben az ún. chipkártyás technológiával működött. 2006. május 1-jétől mintegy 50.000-es kör számára a kormányzati ügyfélkapun keresztül kötelezővé vált az elektronikus bevallás. 2006. áprilistól lehetőség nyílt továbbá bárki számára, aki elektronikusan akart adóbevallást beadni (beleértve a magánszemélyek SZJA bevallásait is), hogy azt a kormányzati ügyfélkapun keresztül, az okmányirodákban történt regisztráció után megtehesse azonosító és jelszó használatával.
Az Európai Unióban egyedülálló módon - 2007. január 1-jétől minden munkáltatónak ill. kifizetőnek minősülő adóalany bevallásainak, adatszolgáltatási kötelezettségeinek már csak elektronikus módon tehet eleget. A bevallásaikat várhatóan elektronikus úton teljesítő adózók száma 830 091. Ebből adóhatósági regisztrációt teljesített adózók száma 2007. január 30.-ig 691 351.
A teljesen elektronikus bevallás mellett az APEH működtet egy „félig-elektronikus” bevallási rendszert is. Ebben ugyanazok az elemek - kliens program, letölthető nyomtatványok programjai - használhatók, azonban az ellenőrzött és helyesen kitöltött bevallásokat nem elektronikus úton kell beküldeni az APEH-ba, hanem kinyomtatás után postázni kell őket. Ennél a bevallási módnál az APEH egy új adatbeviteli technikát, a kétdimenziós pontkódot alkalmazta az adóbevallások tartalmának rögzítésére, melynek segítségével a bevallás tartalma egy leolvasó berendezés segítségével elektronikusan előállítható.

Technikai feltételek

Hardverkövetelmények:
IBM PC kompatibilis személyi számítógép, minimum 300 MHz-es processzorral.
64 MB RAM
100 MB üres hely a merevlemezen
Internet kapcsolat

Szoftverkövetelmények bevallások kinyomtatásához:
operációs rendszerek: Windows 98, Windows ME, Windows NT 4.0 sp6a, Windows 2000, Windows XP (SP2)
Abev2006.exe legfrissebb verziója (letölthető a http:/www.apeh.hu portálról)
az Abev nyomtatványok legfrissebb verziója (letölthető a http:/ www.apeh.hu portálról)
legalább 600 dpi felbontású nyomtató

Szoftverkövetelmények bevallások elektronikus beküldéséhez:
operációs rendszerek: Windows 98, Windows ME, Windows NT 4.0 sp6a, Windows 2000, Windows XP (SP2)
Abev2006.exe legfrissebb verziója (letölthető a http:/www.apeh.hu portálról)
az Abev nyomtatványok legfrissebb verziója (letölthető a http:/www.apeh.hu. portálról)
webböngésző, mely képes java appletek futtatására és 128 bites titkosításra (minimum IE 5.5, Netscape 6.0, Mozilla 1.1 vagy frissebb verziók)

Fenti információk (és még ennél több is az adott témában) az adóhatóság honlapján (www.apeh.hu), a Nyomtatványkitöltő programok / Fontos információk a program letöltéséhez elérési úton férhetők hozzá.

Tervek a jövőre
Az APEH 2007. évi informatikai irányelvében szerepel a kitöltőprogram platform független változatának kifejlesztése, tehát hogy az ne csak Microsoft Windows, hanem más operációs rendszereken (pl. Linux) is működőképes legyen. "

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.