Fáklyás pezsgőbontás Budafokon?

Délben csöndes demonstráció keretében a Városháza előtt felolvasta, majd átadta a budafokiak petícióját Urbán András, a Promontórium Borlovagrend nagymestere és Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester az összevonásra ítélt borászképző szakközépiskola megmentése ügyében. Eközben a politikai erők összefogásával reménykeltő tárgyalások folynak az integráció elkerüléséről, a főváros és a szaktárca illetékeseivel Lendvai Ildikó, a kerület szocialista országgyűlési képviselője Szabolcs Attila egyetértésével keresi a lehetséges kiutat. Elképzelhető, hogy a főváros helyett új fenntartót találnak az iskolának.


A főváros fenntartásából kikerülve, új „gazdával”, közös finanszírozásban megőrizheti önállóságát a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola – feltéve, hogy az erre irányuló tárgyalások eredménnyel zárulnak. Erre jó esélyt lát Lendvai Ildikó (MSZP), a kerület országgyűlési képviselője, aki Szabolcs Attila (Fidesz) polgármester egyetértésével szeretne olyan megoldást találni, amivel a tanintézet s az oktatás is helyben maradhat. (A fővárosi önkormányzat oktatási bizottságának elképzelése szerint a borászképzőt összevonnák a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolával.) A Soós István megmentéséért délben a Városháza előtt tüntetett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, ugyanitt átadta petíciójukat a főváros illetékesének Szabolcs Attila és Urbán András, a Promontórium Borlovagrend nagymestere. Mostanra véget éret az az esti demonstráció, melyen az iskola tanárai és diákjai élőláncos fáklyás felvonulással protestáltak az inetgráció ellen.

Szabolcs Attila a városházi demonstráció utábn lapunknak elmondta, reménykeltőnek tartja, hogy a petíciót politikai hovatartozástól függetlenül sokan aláírták. Köztük két elődje, Hajas Ervin és a szocialista Bollók Istvánné is csatlakozott a felhíváshoz. A polgármester üdvözli Lendvai Ildikó közbenjárását is, akit támogatásáról biztosított. Ha sikerül is új fenntartót találni, a finanszírozásba valamilyen módon a szakképzési hozzájárulást is be kellene építeni. Csakhogy a törvény alapján jelenleg erre kevés a lehetőség. A polgármester információi szerint parlameneti képviselők már jelezték: kezdeményezik a jogszabály módosítását, hogy a hozzájárulásból nagyobb forrásokat lehessen bevonni az intézményfenntartásba. Szabolcs Attila úgy véli, az integráció veszélyeztetheti az iskola és a tangazdaság ingatlanvagyonát is, ha ugyanis eladnák és parcelláznák a négyhektáros területet, az 2,5-3 milliárd forintos biztos bevételhez juttatná az egyébként szorult anyagi helyzetben lévő tulajdonost.

Mintegy háromszázan vettek részt a nemrég befejeződött budafoki tüntetésen. Urbán András a helyszínen elmondta, délben petíciójukat Demszky Gábor főpolgármester helyett végül John Emese, az oktatási bizottság alelnöke vette át. Szavai szerint ez az iskola az egyetlen tiszta profilú, vagyis csak a borászatot oktató tanintézmény, amely ráadásul kiváló helyen van, hiszen a budafoki borospincék és tangazdaságok jó gyakorlati terepet jelentenek a diákoknak. Az iskola tanulói, tanárai és a velük szimpatizálók az esemény végén a budafoki Savoyai Jenő téren gyülekeztek, ahol több borlovag és az iskola igazgatónője is felszólalt.

A borászképző igazgatója, Urbánné Huszár Klára lapunknak elmondta, a héten levélben két-három év haladékot kért a fővárostól az intézmény ésszerű és elfogadható racionalizálásához. Kétségtelen tény, hogy költséges képzésről van szó, de a nappali tagozaton tanuló, felerészt budapesti, felerészt vidékről bejáró 180-190 diákra országszerte szüksége van a borászati ágazatnak. Több tanulót is oktathatnának, de a létszám a munkaerőpiaci igényekhez igazodik, nincs túlképzés, s minden végzős el tud helyezkedni a szakmájában. Az igazgatónő szerint a képzést drágítja, hogy a bor jövedéki termék, ugyanakkor a tangazdaság dologi kiadásain tudnának spórolni.

Lendvai Ildikó a Népszabadságnak elmondta, támogatandó a főváros ésszerű iskolaintegrácós törekvése, de csak ott, ahol az indokolt. Budafok ebből a szempontból speciális helyzetben van. Az iskola helyben maradásán ugyanis részben a XXII. kerület jövője is függ, hiszen a borturizmus, s a hozzákapcsolódó intézményhálózat fejlesztése a Nemzeti Fejlesztési Tervnek is része. A fővárosnak azonban nincs pénze az állami normatíva évi 110 millió forinttal történő kiegészítésére, ezért lépné meg az összevonást. A képviselő javaslata szerint bármilyen struktúrában, akár integrálva vagy tagiskolaként is, de az intézmény megőrizhetné jelenlegi működési formáját, ha fenntartását átvállalná a borászati ágazat valamelyik nagy cége. A költségeket pedig egy középtávú, legalább 5 éves, a főváros és más vállalatok társfinanszírozásával oldanák meg. Lendvai Ildikó bízik abban, hogy a Fővárosi Közgyűlés február végi döntéséig legalább a szándéknyilatkozatot sikerül megkötni az új fenntartóval.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.