Villanyoltás a klímáért

Globális "villanyoltással" kívánta felhívni a figyelmet tegnap egy nemzetközi környezetvédő csoport a klímaváltozás fenyegető kockázatára.

Magyar idő szerint 19 óra 55 perckor kapcsolták le a lámpákat és a többi elektromos fogyasztót az akcióhoz csatlakozók otthonában, illetve munkahelyén. Lapzártánkkor még nem tudni, hogy világszerte hányan vettek részt az ötperces árambojkottban, de a szervezők szerint nem is a ténylegesen elért energiamegtakarítás a lényeg, a hangsúly a figyelemfelhíváson volt.

Az akciót az Alliance for the Planet (Szövetség a bolygóért) nevű, zöldszervezeteket tömörítő szerveződés indította el. Azért mostanra időzítették az elsötétítést, mert ezen a napon kerül nyilvánosságra az ENSZ legfrissebb klímajelentése, amely az egyre inkább tudományos tényként kezelt folyamat tavalyi hatásaival foglalkozik. A zöldek azt szeretnék, ha a sehová sem vezető vita helyett a politikusok immár a konkrét cselekvéssel foglalkoznának, és az állampolgárokat is rá akarják venni, hogy ki-ki a saját területén tegyen valamit a klímaváltozás megelőzéséért.

Aki az interneten nyomon követte a magyarországi áramfogyasztási adatokat a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító ZRt. honlapján (mavir.hu), azt láthatta, hogy a felhívásban közölt időben a szokásosnál nagyobb elmozdulást nem mutattak a műszerek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.