Tízezer forintos alkotások

Megint jön Fatia Negra: újabb irodalmi tévéfilm-sorozatok készülnek az MTV-ben - jelentették be tegnap. A filmszemlén viszont a "láthatatlan" dokumentumfilmek közzétételéről és a finanszírozásról folyt vita.

A filmes mustra idejére időzítette közös bejelentését a Magyar Televízió (MTV) és az immár a filmipari infrastruktúrát is magáénak tudó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK). Rudi Zoltán tévéelnök és Grunwalsky Ferenc megállapodást írt alá arról, hogy 2007 és 2009 között másfél milliárd forintot költenek közösen három irodalmi mű megfilmesítésére. Az egyik, Lengyel Balázs A szebeni fiúk című, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó regényének folytatásos adaptációja már 2008 márciusában látható lesz Mihályfi Imre rendezésében. Ezenkívül animációs sorozat készül Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből és teleregény Jókai Mór Szegény gazdagok című művéből.

Az együttműködés kapcsán elhangzott, hogy a köztévé pénzügyi helyzetét sikerült konszolidálni, már nemcsak a túlélésre, hanem az értékteremtésre is jut. Szeretnék föleleveníteni a filmgyár és a tévé valamikori közös produkciós munkáit. Lapunk közbevetésére, hogy a hazai tévéjáték- és tévéfilmkészítés virágkorában, a múlt század hetvenes éveiben nemcsak klasszikusokat, hanem sok kortárs irodalmi művet is földolgoztak, Rudi Zoltán megjegyezte, szíve szerint belefognának Spiró György Fogság című nagyregényének megfilmesítésébe, de ezt egyelőre nem engedhetik meg maguknak. Tervezik Bartis Attila nagyra értékelt regénye, a Nyugalom földolgozását is.

A filmszemlén közben elkezdték vetíteni a játékfilmeket, de a filmdokumentumokról zajlottak viták. Mégpedig arról, hogyan lehetne hozzáférni a sehol sem vetített, "láthatatlan" tényfilmekhez. Ungváry Rudolf, az MMK dokumentumfilmes kollégiumának elnöke szerint a rendszerváltás óta 800-1000, társadalmi kérdéseket boncoló dokumentumfilm készült, és legfeljebb 15-20 százalékukat látta közönség moziban, tévében vagy alkalmi vetítésen. Rengeteg érték megy veszendőbe. A szakember javasolja, készüljön minden, megkívánt színvonalat elérő alkotásról DVD-másolat a legnagyobb országos és megyei könyvtáraknak, ahol bárki lejátszhatja őket. A világhálón a NAVA is hozzáférhetővé tenné e filmeket, erre irányul a DocuArt nevű szervezet törekvése is. Elképzelések vannak, megoldás nincs, a művek pedig százszámra készülnek - a doboznak.

Ugyanakkor petícióval fordulnak a dokumentumfilmesek az MMK-hoz, mert játékfilmes kollégáikhoz képest alulfinanszírozottnak érzik magukat - hangzott el a tegnapi kerekasztal-beszélgetésen. Kisfaludy András például kifogásolta, hogy nem volt dokufilmes műhelyeknek szóló célirányos felhívás, esetleg forgalmazási támogatás. Mind a 2007-re tervezett közalapítványi, mind az ORTT-s támogatások jelentősen csökkennek, Kisfaludy szerint a 2003-as mértékhez képest a harmadára. Tóth Erzsébet, az MMK titkára megjegyezte, hogy az állami támogatás 30 százalékos csökkenése arányosan érint majd minden műfajt. Ám a dokumentumfilmesek szerint, ha tovább csökkentik a támogatásukat, komoly válsághelyzet alakulhat ki.

Az ORTT-s pályázatok alapfeltétele, hogy a produkció rendelkezzen befogadó nyilatkozattal valamelyik tévécsatornától. Többen kifogásolták, hogy a közszolgálati tévék végül csak tízezer forintot fizetnek egy-egy kész műért. Pörös Géza, a Duna TV kulturális igazgatója szerint ez azért bevett gyakorlat, mert kérdés nélkül mindenkinek kiállítják a befogadó nyilatkozatot - szerinte is szelektálni kellene, már csak azért is, mert számos befogadott, így tehát kötelezően adásba kerülő mű silány színvonalú. Pörös jó hírrel is szolgált: a Duna II. Autonómia a jövőben dokumentumfilm-csatornává alakul át, a műsor 90 százalékát teszik majd ki ezek a művek.

Gáspár Sándor és Ónodi Eszter Molnár György Tavasz, nyár, õsz címû Kosztolányi-tévéadaptációjában, amely a filmszemlén is látható
Gáspár Sándor és Ónodi Eszter Molnár György Tavasz, nyár, õsz címû Kosztolányi-tévéadaptációjában, amely a filmszemlén is látható
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.