Feltárják a cseh római katolikus papok ügynökmúltját

Szorgalmazza a csehországi római katolikus papok ügynökmúltjának mielőbbi megvizsgálását Miloslav Vlk prágai érsek. Mai nyilatkozata szerint Ivan Langer cseh belügyminiszterrel már megegyeztek olyan szakértői bizottság létrehozásában, amely elsősorban azt vizsgálja majd meg, hogy miként szervezték be az érintett személyeket, s ők milyen okból egyeztek bele az együttműködésbe, s vajon tevékenységükkel, jelentéseikkel ártottak-e oltártestvéreiknek vagy másoknak – közölte a neves egyházi személyiség a Lidové noviny prágai értelmiségi napilap mai számában.

Szakértők becslése szerint legalább 150 papot, de nem kizárt, hogy ennél is többet szerveztek be a kommunista titkosrendőrségbe (StB).

A katolikus papok ügynökmúltja körüli vita Stanislaw Wielgus varsói érsek körüli botrány kapcsán lángolt fel újra Csehországban. Több újság követelte a kényes kérdés tisztázását. Továbbá azt, hogy az egyház hivatalosan kérjen bocsánatot érintett lelkipásztorainak megtévelyedéséért. Erre a Csehországi Római Katolikus Püspöki Konferencia két héttel ezelőtt nyilatkozatot adott ki, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a kommunista rezsim üldözte az egyházat, ezért állításuk szerint a papok nem ügynökök, hanem sokkal inkább áldozatok voltak. A Lidová noviny másnap szerkeszőségi kommentárban bírálta ezt az álláspontot. Rámutatva, hogy az egyházi főméltóságok még mindig nem tudatosították, hogy másfél évtizede bekövetkezetett a rendszerváltás, ezért ideje feltárni a múltat. Példaként a szerző Frantisek Lobkowicz ostrava-opavai megyéspüspök esetét említi , akinek a tevékenységével a kommunista rezsim és a titkosrendőrség olyannyira elégedett volt, hogy ők szorgalmazták kinevezését a jelenlegi posztjára – mutat rá a kommentár, amely így fejeződik be: -- Ha Római Katolikus Püspöki Kar végre szembenéz a múlttal, akkor megerősíti a tekintélyét. Ha elodázzal ezt a lépést, akkor további hívőket veszít el, amúgy is megcsappant nyájából .

Csehországban a legutóbbi, 2001-es népszamlálás adatai szerint a lakosság csaknem hatvan százaléka ateista. Római katolikusnak 2 millió 700 ezren vallották magukat, csaknem fél millióval kevesebben, mint tíz évvel korábban.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.