Demszky: Fájni fog

"Minden budapesti meg fogja érezni a megszorításokat" - mondta tegnapi tájékoztatóján Demszky Gábor. A főpolgármester szerint 12,5 milliárd forinttal kell visszafognia a fővárosnak és intézményeinek a működésre fordított kiadásokat, a fővárosra váró "igen nehéz költségvetési évben" ez ágyszámcsökkentést, iskola-összevonásokat, valamint a színházi támogatások lefaragását jelenti.

 

A megszorításokat tartalmazó szakmai munkaanyag első változata jövő héten készül el, az idei büdzsét pedig február végén fogadhatja el a Fővárosi Közgyűlés. A megszorítások kérdésében nincs koalíciós vita, Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője lapunkat arról tájékoztatta: a költségvetést érintő összes fontos kérdésben egyetértenek a főpolgármesterrel.

A 12,5 milliárd forintos megszorítás ágazati bontásáról még keveset tudni. Ami biztosan tudható, hogy a három legnagyobb vesztes a városüzemeltetés, az oktatás és a kultúra lesz, nagyjából két-kétmilliárd forintos elvonással. Teljesen átalakítják a színházak támogatásának rendszerét, ami az 1980-as évek óta kialakult szokásjogon alapul, és meglehetősen ötletszerű, de - a főpolgármester szerint - a politikának eddig nem volt bátorsága hozzányúlni. Továbbra is számíthatnak fővárosi apanázsra a gyermek-, a művész- és az operettszínházak, kevesebb támogatást várhatnak a például musicaleket játszó, bevételeiket könnyebben növelő szórakoztató intézmények. A fővárosi teátrumoktól idén ősszel és jövőre differenciáltan fognak elvonni öszszesen várhatóan mintegy egymilliárd forintot.

Jelentős nadrágszíjmeghúzás vár az oktatási ágazatra, ahonnan körülbelül kétmilliárd forintot vonnak el. Valamivel több mint egy tucat integrált szakképzési központot hoznak létre, ezekbe olvasztanak be 22, alacsony kihasználtsággal működő iskolát. A főváros ígérete szerint egyetlen szak sem szűnik meg, az viszont könnyen lehet, hogy a diák nem abban az iskolaépületben fog tanulni, ahová jelentkezett. Szakmai becslések szerint a főváros ezzel évente több mint húszmilliárdot tud megtakarítani csak az oktatási ágazatban.

A szociális ellátásban 1,1 milliárdos elvonást terveznek, amely elbocsátásokkal és intézményátalakításokkal jár majd.

Várhatóan nem az idei lesz az utolsó nehéz költségvetési év Budapest számára. A városháza megbízásából készült szakmai anyag ugyanis 2008-ra is legalább tízmilliárdos megszorítással számol, majd az évtized végéig minden esztendőben öt-ötmilliárd körüli elvonással kalkulál. A következő évek kiadáscsökkentése a szakmai anyag szerint leginkább az oktatási ágazatot fogja érinteni, évi 4-6 milliárddal.
A főpolgármester részletesen ismerteti a megszorítások hátterét, és indokait: Reform vagy megszorítás?

A témához kapcsolódó jegyeztünk:
Bagatell.

Vidéki kitekintés itt.

l Szakmailag indokolatlannak tartja a fővárosi iskolabezárásokat és -összevonásokat a KDNP. Hoffmann Rózsa, a párt országgyűlési képviselője szerint az átszervezési javaslat ellentétes a kormány szakképzési fejlesztési terveivel is, annak hátterében pedig ingatlanspekulációt gyanítanak. Kiemelte, hogy a bezárásra ítélt 21 intézmény közül négy egészségügyi képzéssel foglalkozik. Hoffmann Rózsa szerint a bezárások 7500 diákot és 800 tanárt érintenek.

A tiltakozás már megkezdõdött: a Kossuth Zsuzsa iskola átszervezése ellen tüntetõk
A tiltakozás már megkezdõdött: a Kossuth Zsuzsa iskola átszervezése ellen tüntetõk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.