Lesz-e Siklóson élménypark? - Nem akarnak befürödni


Grandiózus tervek, sok kétellyel
Szállodát és élményfürdőt építene a siklósi várba egy referenciák nélküli befektető

Siklóson a vár felújítását, valamint szállodakomplexum és élményfürdő építését ígéri egy vállalkozó. Az 50-60 milliárdos beruházás megvalósíthatóságát sokan kétségbe vonják. A vállalkozó már több helyen ígért hasonlókat, ám azok a beruházások nem valósultak meg.
A munkanélküliségtől súlyosan szenvedő dél-baranyai térséget nagy reményekkel töltötte el, hogy három éve a TriGránit Rt. tervbe vette a siklósi vár idegenforgalmi hasznosítását. A Demján Sándor által irányított cég konferencia-központtal felszerelt, nívós szállodát és élményfürdőt akart építeni a várban és környékén. Az önkormányzat vállalta, hogy a fürdőhöz biztosítja a termálvizet, ezért a város a szomszédos Egyházasharaszti határában kutat fúratott.

A múlt év elején a TriGránit elállt a beruházástól. A társaság a nyilvánosság előtt ezt nem indokolta, de úgy hírlik, a beruházáshoz megpályázható állami támogatás hiánya miatt lépett vissza.

2006 végére úgy tűnt, újra van egy cég, amely lát fantáziát a vár hasznosításában. Jelentkezett ugyanis a fővárosban bejegyzett Castellanus Kft. azzal: megvalósítja a TriGánit által elképzelt beruházást. Az önkormányzat decemberben keretszerződést kötött a kft.-vel. A felek megállapodtak abban, hogy a Castellanus felújítja a várat, s a műemlék-épületben, illetve a vár alatti területen szállodakomplexumot, konferenciaközpontot, valamint wellnesscentrumot épít.

Tudni kell, hogy a vár az állam tulajdonában van, az épület kezelője a város. A vár üzemeltetője a siklósi önkormányzat birtokában lévő Siklósi Várszínház Kht. A Castellanum decemberben megvette a kht. tulajdonrészének 49 százalékát, s vállalta, hogy az ezért járó nyolcmillió forintot az év végéig kifizeti. Decemberben a város meghirdette eladásra a strandját. Az árverést 2007. január 18-án tartották, s egyetlen licitálóként a Castellanus jelent meg. A kft. kikiáltási áron, 400 millió forintért szerezte meg a strandot, ezt az árat február 17-éig kell kifizetnie a 3,9 hektáros strandért és az ahhoz járó, háromezer négyzetméteres parkolóért. A kft. azt tervezi, hogy felújítja a strandot, s melléje élményfürdőt tervez.

A beruházás 50-60 milliárd forintba kerül. Az elképzelések grandiózussága és költsége kételyeket ébresztett az érintettekben. Baranyai idegenforgalmi szakemberek hihetetlennek tartják, hogy egy ekkora beruházást egy referenciával nem rendelkező befektető meg tud valósítani.

Györey Zsolt, a Castellanus vezetője azt mondja: ő megérti a kétkedőket, de siklósi tervei négy év alatt meg fognak valósulni. Állítja: olyan svájci befektetők állnak mögötte, akik hajlandók finanszírozni a beruházás költségeit. Györey szerint az általa képviselt befektetők azért bíznak pénzük megtérülésében, mert a környék turisztikailag jól eladható.

A siklósi városatyákat azonban nyugtalanítja, hogy Györey Zsolt már több hasonló mamutberuházást tervezett, ám ezekből semmi sem vált valóra. Györey - különböző cégek gazdájaként - feltűnt már Szelestén, Körmenden, Hajmáskéren és Nagymágocson. Mindenütt a helyi kastélyok iránt érdeklődött, és azt ígérte, hogy az értékes műemléképületekben és környékükön szállodákat épít, a kastélyok parkjában pedig élményfürdőt, búvárparadicsomot, wellnesscentrumot alakít ki. Az említett települések vezetői utólag úgy fogalmaznak: Györey 10-20 milliárdos ígéreteinek nem volt reális garanciája.

Amúgy Györey meg nem valósított beruházásai kárt nem okoztak az érintett településeknek - tudtuk meg. Ő ezzel szemben azt állítja: neki már sok pénzébe kerültek a meg nem valósított beruházások. Körmenden például - állítja - 100 milliót bukott a terveken, meg az elkezdett munkákon. Hogy ezt a pénzt miből finanszírozta, arról nem akart beszélni.

Györey Zsolt azzal magyarázza eddigi kudarcait, hogy a települések nem működtek vele együtt, de Siklós irányítói ezzel nem így vannak: a képviselő-testület először is azt várja, hogy fizesse ki a Várszínház Kht. tulajdonrészéért járó - és december vége óta esedékes - nyolcmillió forintot. Györey erre azt feleli, hogy megteszi, amint a vár rekonstrukciójának építési tervét az önkormányzatról átírják a Castellanus nevére. Abban is biztos, hogy időben tud fizetni a siklósi strandért. Györey most türelmet kér.

Eddig a Tenkes kapitányáról volt nevezetes a siklósi vár
Eddig a Tenkes kapitányáról volt nevezetes a siklósi vár
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.