Az ivádiak nehéz leckéje - Egy szokatlan cserebere-akció története

Egy hevesi és egy nógrádi kistelepülési polgármestere arra szeretné felhívni közösen a politikusok figyelmét, hogy amíg azok - az elmúlt napokban nyilvánosságra került adatok szerint - költségtérítés címén, jobbára számlák nélkül milliókat tettek zsebre az elmúlt években, addig az apróbb falvak egyre szorultabb anyagi helyzetbe kerültek.

Számításaik szerint a honatyák által az elmúlt néhány évben számlák nélkül felvett költségtérítési pénzből fejenként hatmillió forintos támogatást lehetne adni kilencszáz, önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került településnek. Mindezt Ivády Gábor ivádi és Szepes Péter kutasói polgármester közölte egy közös akciójuk során a hétvégén.

Ennek lényege a következő volt: a nógrádi megyehatáron fekvő, hevesi kistelepülés, Ivád egy százezer forint értékű, ajándékba kapott, rugós játszótéri játékot továbbajándékozott a még nála is kisebb és szegényebb cserháti településnek, Kutasónak. Az alig négyszáz lelkes hevesi község két hónapja sincs, hogy egy országos cserebere-akciónak köszönhetően hozzájutott egy 3,5 millió forint értékű játszótéri eszközparkhoz. Polgármesterük, Ivády Gábor ugyanis a hivatali asztali zászlóját elcserélte a világhálón előbb egy doboz csokira, majd órára, termoszra, kisteherautóra, újságok több százezer forint értékű hirdetési felületeire, míg végül összejött nekik mindaz, amit pályázati úton csak évek alatt tudtak volna előteremteni.

A hevesi falu közösségét azonban nem hálátlan emberek lakják. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy - jó példával szolgálva - az adományba kapott játszótér egyik részét a még tőlük is kisebb és kevésbé tehetős cserháti falu, Kutasó önkormányzatának adják. Ezzel aztán az ottani, leendő játszótér első darabja már meg is lett. Ráadásul a társadalmi szolidaritás fontosságára is felhívták ezzel a figyelmet. Az ivádiak és a kutasóiak hangsúlyozzák: akciójuk a felajánlónak szinte észrevehetetlen teher, ám a megajándékozottnak jelentős segítséget nyújt. A folyamat következő lépéseként Ivád egy olyan, Kutasóhoz hasonló méretű, vagy még annál is kisebb falunak készíti el ingyenesen az internetes honlapját, ahol azt nem tudnák kifizetni.

A két polgármester szerint az ehhez hasonló felajánlásokkal több szegényebb település juthat majd egyről a kettőre. Abban meg csak reménykedhetnek, hogy a törvényhozók előbb-utóbb megértik a társadalmi szolidaritásból nekik szánt leckét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.