Jövő Háza: Közvetlen és közérthető hely

Állandó kiállítás helyett három-négy hónapig látogatható bemutatókkal várja az érdeklődőket a félmilliárdos központi támogatás-elvonással sújtott Jövő Háza, régebbi nevén a budai Millenáris.

A pénzelvonás miatt változtatni kellett a korábbi koncepción: a nagy költségvetésű demonstratív kiállítások helyett 2007-től olcsóbb, népszerűbb, a szponzorok figyelmét is felkeltő bemutatókra készülnek. A megváltozott gazdasági környezetben önfenntartásra kötelezett Jövő Háza Központ ügyvezető igazgatója, Hajnóczy Árpád a tegnapi programismertetőn elmondta: márciusban a televíziózás történetét mutatják be, majd nyár elején az internetről nyílik bemutató. Reméli, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is legalább félmillió látogatóra számíthatnak.

A Jövő Háza középtávú – három éven belül megvalósítható – célja, hogy Budapest és Kelet-Közép-Európa egyik példaértékű kulturális központja legyen. „Közvetlen, közérthető és szerethető hely, amely befogadó és elfogadó” – sorolta az általa elképzelt intézmény majdani, remélt jelzőit Hajnóczy. Az idei programok sokrétűek. Fellépnek világsztárok – Rhoda Scott, Deodato, Medeski – Martin, illetve a Budapesti Tavaszi Fesztivál több programja is helyet kap az intézményben. Lesz dzsesszklub, illetve börze.

Február harmadikán ismét Ability Parkot építenek a Jövő Háza területén – 2004-ben már találkozhattak vele az érdeklődők. A park azokat az eszközöket és lehetőségeket tárja elénk, amelyekkel elősegíthető a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációja. A kiállítás az interaktív szakmai bemutatók, a dramatikus játékok és a játszóház ötvözete. A bemutató, illetve a kapcsolódó programok révén közel száz fogyatékkal élő számára biztosítanak folyamatos munkalehetőséget.

A Jövő Házának remélhetően tényleg tartalmas jövője lesz: e pillanatban viszont még bántóan üres a múlt év végéig mindenféle érdekes dologgal megtöltött, ám azóta jórészt kopárrá vált kiállítóhely.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.