Nagymező utca: kezdhetik elölről

A közigazgatási hivatal elfogadta a Fővárosi Főügyészség óvását és új engedélyezési eljárást írt elő a Nagymező utcai mélygarázs ügyében. A VI. kerület helyett most a XIII. dönt az engedélyről.

Új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Nagymező utcai mélygarázs ügyében, az első fokon eljáró építési hatóság a XIII. kerület jegyzője lesz a Közép-magyarországi Regionális Hivatal tegnapi döntése alapján – értesült a Népszabadság. A beruházást az engedélyezési procedúra lezárultáig felfüggesztették. A közigazgatási hivatal határozatával lényegében elfogadta a Fővárosi Főügyészség óvását.

Információnkat megerősítve Forgács Imre hivatalvezető emlékeztetett arra, másodfokon tavaly decemberben még elutasították a civilek fellebbezését, s jogerőre emelték a terézvárosi építési engedélyt. Az ügy elbírálása ezután került a főügyészséghez, melynek óvása szerint a VI. kerület jegyzője nem járhatott volna el az önkormányzat saját ügyében. A hivatal az óvással egyetértve most mégis úgy döntött, hogy megváltoztatva korábbi határozatát, megsemmisíti a terézvárosi építési engedélyt. Az új elsőfokú eljárásra pedig a XIII. kerületet jelölte ki.

Forgács Imre a korábbi álláspontjuktól merőben eltérő új határozatot az ellentmondó jogértelmezési gyakorlattal indokolta. Kifejtette, máig eltérnek egymástól a szakmai vélemények arról, mi minősül "saját ügynek" egy önkormányzati közigazgatási eljárás során. Mivel a törvényi megfogalmazás igen szűkszavú, ezért többféleképpen értelmezhető. A közigazgatási hivatal decemberben a megengedőbb álláspontot képviselte, míg a főügyészség a szigorúbbat. Eszerint Terézváros azáltal is érdekelt a Nagymező utcai beruházásban, hogy a kerület tulajdonában lévő telken valósulna meg a mélygarázs. A VI. kerület kizárásának kérdésében tehát a közigazgatási hivatal elfogadta a vádhatóság érvelését, ám egyéb vonatkozásaiban nem feltétlenül osztja álláspontját. Ezekre azonban a mostani módosított határozatában nem tér ki, hiszen azzal befolyásolná az elsőfokú eljárását.

Nagymezõ utca, 2007. 01. 24. - folyik a közmû kiváltás
Nagymezõ utca, 2007. 01. 24. - folyik a közmû kiváltás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.