Rekviem Darfúrért

Giuseppe Verdi Requiemjét ezúttal „Requiem Darfúrért” címmel mutatták be a New York-i Carnegie Hallban. A történelmi jelentőségű előadást a Nyugat-Szudánban zajló konfliktus több mint 200 ezer áldozatának tiszteletére rendezték.


A több mint 100 zenész és 120 énekes által előadott koncertet a Demokrácia Tanács szervezte, mely a fejlődő országokban az emberi jogok népszerűsítését és a jog, a törvények érvényesülését támogatja. A koncertből befolyt bevételt az UNICEF, az Amerikai Zsidó Világszervezet, a Krisztus Egyházainak Amerikai Nemzeti Tanácsa és a Refugees International használhatja fel a térségben végzett humanitáriánus munkája folytatására. Egyidejűleg létrehoztak egy jótékonysági alapot is, hogy a több milliónyi otthontalanná vált emberen segítsenek. A legdrágább jegy ára elérte az 500 dollárt, azaz a csaknem 100 ezer forintot.

A program házigazdája, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Mia Farrow amerikai színésznő volt, aki kétszer is járt a szudáni tartományban, hogy felhívja a világ figyelmét a darfúri nők és gyerekek helyzetére. Farrow arra kérte a közönséget, hogy tegyenek többet Darfúrért és segítsenek enyhíteni a 2,5 millió menekült és otthonából elüldözött szenvedéseit. Az ENSZ Humanitáriánus Ügyek korábbi koordinátora, Jan Egeland is felszólalt a rendezvényen és bírálta a világ kormányfőit. Egeland felrótta a politikusoknak, hogy bár korábban segítséget ígértek a válságban lévő régiónak, ezidáig még sem tettek sokat Darfúrért.

George Matthew, a koncert művészeti vezetője és karmestere megemlékezett a több mint 200 ezer emberről, akik áldozatul estek a lázadók és a kormányzat által támogatott milicia három éve folyó konfliktusának. „Azért vagyunk itt, hogy az emberek együttérzését és szolidaritását felébresszük!“

Az emberi lélek testamentuma

„A Messa da Requiemet Verdi eredetileg kortárs művésztársai tiszteletére komponálta, de most a darfúri konfliktusban szenvedő milliók előtt tisztelgünk vele” – mondta Matthew. „A Requiem olyan zene, mely a halál és a rettegés témájára épül fel; a haláltól, az ismeretlentől való rettegésről, de főként a semmivé válástól való félelemről szól. Verdi zenéje a legjobb bizonyíték arra, hogy mire is képes az emberi lélek, ha iszonyú körülmények veszik körül. És valahol mind ennek mélyén feltűnik a szenvedésektől való megváltás.”

„A koncert nem a lélekharang megkondítása, nem egy nemzet temetése” – tette hozzá Stephanie Kleschnitski a program koordinátora. „Főhajtás azok előtt, akik a konfliktusban jelenleg is az életükért küzdenek.”

A világ kórusa

A négy kontinens negyvenöt világszínvonalú zenei együtteséből összeállított „Requiem Darfúrért” kórus és zenekar tagjait a szerény lehetőségekkel rendelkező szabadúszó karmester, George Matthew egyenként kérte fel a részvételre. A Carnegie Hall színpadán a New York-i Metropolitan Operaház szólistái fiatal brit, dél-afrikai, holland tehetségekkel együtt léptek fel. Képviseltették magukat a Berlini és a Philadelphiai Filharmonikusok is. Sokan közülük már tavaly is részt vettek egy hasonló jótékonysági rendezvényen, amit Matthew a 2005 októberében Pakisztánban pusztító földrengés áldozatainak megsegítésére szervezett.

A mostani koncerthez az ihletet az UNICEF és az 1971-ben megrendezett „Koncert Bangladeshért” adta, amely mély nyomot hagyott a karmesterben. „Nagyon megindított, hogy az UNICEF csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Azok a George Harrison koncertek  felejthetetlenek, mostani koncertünk sok szempontból az akkoriak „unokájának” tekinthető.”

(Elizabeth Kiem írása és az apa hírügynökség jelentése alapján fordította és összeállította: Csácsi Krisztina és Berecz Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság önkéntesei)

Éhezõ dárfúri anya és lánya doktorra vár
Éhezõ dárfúri anya és lánya doktorra vár
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.