Sebő mindjárt hatvan, és ezt még meg is ünnepli

Ha elég jó állapotban lesz, talán még a 87 éves néptánc-guru, Karsai Zsiga bácsi is fellép a születésnapi koncerten. Legyen: legalább 240 figurát ismer.


Sebő Ferenc hatvanadik születésnapja alkalmából jelenlegi együttesével és korábbi zenésztársaival ad koncertet február 5-én, a  Művészetek Palotájában.

Az ünnepi eseményen a régi Sebő együttes (Sebő Ferenc, Halmos Béla, Koltay Gergely, Éri Péter, Nagy Albert) tagjai adnak randevút a mai csapatnak (Sebő Ferenc, Barvich Iván, Orczi Géza és  Perger László). A magyar népzenei és táncház-mozgalom egyik kiemelkedő alakjaként számon tartott énekes, gitáros, tekerőlantos és  zeneszerző a koncert programjáról elmondta: a műsor, amelynek két része lesz, túlnyomórészt megzenésített versekből áll, József Attila, Nagy László, Weöres Sándor és kortárs költők művei  hangzanak majd el. "A műsor elején felidézzük a kezdeteket, vetítés lesz, a televíziós adásokból összeállítunk egy pár képet, majd játszunk  néhány darabot a hetvenes évek elejéről" - mesélte Sebő Ferenc.

A régi dalok mellett lesznek újak is, de nem időrendben  hangzanak el. "A záró dal, a Hetedik például 1968-ban született, azt  nem tenném be első számnak" - magyarázta a zenész. A vendégekről szólva elmondta, hogy nagy csapatot vár: a régiek  közül fellép a Franciaországban élő Lantos Iván dudás és bőgős, a  Kolinda együttes, Koltay Gergely, a Kormorán alapítója, Éri Péter a  Muzsikás együttesből. Ott lesz Sebestyén Márta, Palya Bea és Bognár  Szilvia is, aki korábban a Makám együttes tagja volt.

"Remélem, a 87. évében járó Karsai Zsiga bácsi is elég jó  állapotban lesz ahhoz, hogy eljöjjön, nagyon sokat muzsikáltam vele"  - jegyezte meg  a zenész. Az idős táncművészt méltatva hangsúlyozta: "nagyon ismert figura a magyar táncház-mozgalomban. Egy erdélyi faluból került  Magyarországra fiatal emberként, kézről kézre adták őt a gyűjtők.  Kuriózum a népzene és a néptánc gyűjtésében." Hozzátette: nyolcszáz  népdalt gyűjtöttek tőle, és míg "egy igazi táncos 20-25 figurát  ismer, Zsiga bácsi 240-nél többet". Megjegyezte, hogy az idős táncos nemrégiben még fellépett, most az egészségi állapotán múlik, hogy táncol-e a koncerten. Egy Svédországban készült felvételét mindenképpen levetítik, beszélgetni fognak vele, énekelni fog - mondta Sebő  Ferenc.

A műsorban persze mindenképpen lesz tánc. Az Egyesült Államokban turnézó Állami Népi Együttes itthon maradt tagjai kamaratáncot mutatnak be. Hétfőn este három generáció lesz együtt a színpadon: fiatal zenészek is jönnek a Kárpátia és a Söndörgő együttesből, köztük Bolya Mátyás és Eredics Dávid.

Sebő Ferenc, aki február 10-én lesz 60 éves, József  Attila-versekkel kezdte az Egyetemi Színpadon, majd a 25. Színházban. Halmos Bélával alakította a Sebő együttest, a hetvenes években a Kassák Klub volt a törzshelyük. Később zenetanári és zenetudósi diplomát szerzett, ma a Hagyományok Háza szakmai igazgatója. Lemezen jelentette meg saját gyűjtéseit, klasszikus gyűjteményeket tett közzé, több filmzenét  írt. Tevékenységéért számos elismerést, egyebek között nívódíjakat, Állami-díjat kapott, tavaly pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozták neki.

Sebõ Ferenc
Sebõ Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.