A halászlét mindenki szereti, a halpucolást nem

Molnár Lajos egészségügyi miniszter meglepő módon épp a reformot bíráló Horn Gyulára hivatkozva közli a lapunknak adott interjúban: lát esélyt a több-biztosítós modell bevezetésére.

 

 

- A betegek eddig csak a hátrányait érezhették az egészségügy reformjának. Kevesebb kórház lesz, vizitdíjat kell fizetniük. Mikor lesz számukra érezhető a reform kedvező hatása?

- A változások csak most kezdődtek. A reform hat törvényéből öt készült el, de a legfontosabb, az egészet keretbe foglaló, még hátravan. Az orvosok akkor köszönnek majd előre a betegeknek, ha nem a betegek versenyeznek őértük, hanem a gyógyítók és az intézmények a páciensért. Még hálapénzt is adunk, csak hogy elnyerjük az orvos jóindulatát. Ez változik meg, ha a járulékainkért a biztosítók versenyeznek, és ők vesznek számunkra egészségügyi szolgáltatást. Csak a verseny kényszerítheti a szolgáltatókat a hatékonyság és a minőség folyamatos javítására. A biztosítók szerződést bontanak majd azzal az orvossal, aki nem elég türelmes vagy nem gyógyít jól. Ez a betegek legfőbb érdeke.

 

- Most még panaszt sem tehetnek, hiszen a januárra ígért betegjogvédő felügyeletnek híre-hamva sincs.

- A felügyelet felállítása folyamatban van, a miniszterelnök most nevezte ki az intézmény vezetőjét. Épp ma jutott el hozzám egy panasz: az egyik fővárosi gyermekkórház éjszakai ügyeletén ötezer forintot kértek az ellátásért. Ha ez igaz, akkor ez elfogadhatatlan. Most még mi tesszük meg a szükséges lépéseket, de a jövőben ez a felügyelet feladata lesz. Neki lesz joga vizsgálódni, és ha szükséges, büntetni.

 

- Átláthatóbb rendszert ígért, de a mai napig nem lehet tudni, melyik kórházban gyógyul a beteg jól, s hová nem érdemes menni. Az intézmények nem tudták elkészíteni a nyilvános várólistákat, és egy kézen megszámolható, hány helyen adják a január elsejétől kötelező betegszámlát.

- A kórházi minősítéseket a felügyelet közli majd a honlapján. Januártól a kórházakban magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kell adni, hogy a beteg tudja, milyen beavatkozásokat végeztek el rajta, és lássa, hogy ez a biztosítónak mennyibe került. Biztos vagyok benne, hogy rövidesen minden kórház végre tudja hajtani a törvény előírásait, de van türelmi idő ekkora átalakulásnál.

 

- Nem tartja kudarcnak, hogy miközben a tárca a gyógyszerek könnyebb hozzáférését hirdette, sikerült alaposan megnyesni a korlátos lehetőségeket, és vénykötelessé tette a legnépszerűbb szereket is? Ez lenne a liberális piac?

- Igen, ez az. Megjelentek a gyógyszerek az éjjel-nappal nyitva tartó benzinkutaknál, bővül az elárusítóhelyek száma. Ez nem könnyebb hozzáférés? Vagy az, hogy mostantól új patikák nyílhatnak? Egyébként meglehetős aránytévesztésnek tartom, hogy korlátos lehetőségnek nevezi azt, hogy az Európában vényköteles orvosságokat mi is azzá tesszük, miközben ezeknél van olcsóbb és korszerűbb vény nélküli.

- A kórházi szerkezetátalakítás összezavarta a szereplőket. A betegek és az orvosok a sajtóból szemezgetik, hogy mi, hol és hogyan fog megszűnni. Ha akarnának sem tudnak válaszolni arra, hová menjen a beteg nyolc hét múlva. Ezt akarta?

- Ha már most meg lehetne mondani, hogy pontosan hol, milyen ellátás lesz a folyamat végén, akkor joggal kérdezhetné: mi értelme van a szakmai és regionális egyeztetéseknek? Honnan tudnám megmondani, hol lesz sebészet, amikor komolyan vettem a regionális tanácsok szerepét? Ez kicsit olyan, mint a vicc a sapkával. Ha van egyeztetés, sok nyitva hagyott lehetőséggel, akkor nem lehet előre megmondani a végeredményt. Ha előre rögzítünk mindent, akkor nincs bizonytalanság, de nincs egyeztetés. Az új ellátórendszer április elsején kezd működni, a változásról mindenki időben kap tájékoztatást.

 

- Megváltoztatható az ön ajánlata?

- A törvény adta keretszámokon belül még minden változhat.

 

- Most mégis úgy tűnik, hogy szakmai helyett személyes politikai alkut kötött az MSZP-vel a törvény megszavazásakor. Ők nyomják a gombot, ön pedig kezeskedik a választókörzetek kisebb, de számukra annál fontosabb kórházainak megtartásáról. A lista kapcsán épp azt vetették az ön szemére, hogy átverte a frakciót. Valóban ez történt?

- Nem. Számos párhuzamos tárgyalás zajlott a szakma képviselőivel és koalíciós politikusokkal. Igyekeztünk minden értelmes és szakmailag vállalható szempontot figyelembe venni. De nem térhettünk el a hatályos jogszabályoktól sem, azok határozzák meg a minimumfeltételeket, amelyeket a kórházaknak teljesíteniük kell. A kiküldött listákat ismerték a kormány és a koalíciós pártok vezetői.

 

- Mégis, mi történhetett? A parlamentben még támogatták az erről szóló törvényt, most meg tiltakoznak?

- Mindenki szereti a halászlét, de a halpucolást senki. A reformot mindenki támogatja, a konkrét átalakítást nem. Megértem azokat, akik küzdenek az ágyakért és a kórházakért, de az a kormány felelőssége, hogy működőképes ellátórendszer jöjjön létre, amely garantálja a biztonságos és minőségi gyógyítást.

 

- Jött olyan javaslat a szocialistáktól, amit figyelembe vesz?

- Igen, érkeztek szakmailag komolyan vehető vélemények.

 

- Hogy élte meg, hogy a RET-ek visszautasították az ajánlatát?

- Megbotránkoztam. Nagy veszteség a régióknak, hogy a RET-ek nem döntöttek. Politikai dacból fosztják meg az ott élőket, hogy helyben alakuljon ki a legjobb rendszer. Például a megszűnő aktív ágyakat be lehet váltani szakellátásra. Törvény szerint ezt csak a RET teheti meg, a miniszter utólag nem hozhat ilyen döntést. Megeshet, hogy nem lesz annyi szakrendelés, mint amenynyit terveztünk, így szakorvosi állások is elveszhetnek. Nem kell közös álláspontot kialakítani, nem kell elfogadni az ajánlatot, de egy másikat javasolni kötelességük lett volna. Volt azonban kedvező fejlemény is. A Dél-dunántúli Régió szakmai vezetői, helytelenítve, hogy az ottani RET nem dönt, létrehoztak egy saját egyeztető

fórumot, elkészítették a javaslatukat, amit figyelembe veszek. Ennek alapján kértem a többi régió szakmai vezetőit, járjanak el ugyanígy.

 

- Ha elosztják a kórházi ágyakat, ki fogja felszámolni vagy átalakítani az intézményt? Kié a számla?

- A tulajdonos felelőssége az átalakítás. A fejlesztéseket uniós forrásból finanszírozzuk.

 

- Mi lesz a bizonytalan sorsú kórházak adósságaival? Eddig az OEP-től származó jövedelem egyben fedezet is volt. Az átalakítással ezt a fedezetet az állam vonja el. A gazdaság más területein ilyenkor beszélnek csődbűntettről. Itt nem ez történik?

- Nem, mert a tulajdonosnak kell jótállnia az adósságokért.

- Mi lesz a bezárt intézményekkel?

- Az értékes funkciók, a műszerek, a szakemberek máshová kerülnek. Nem az épülethez kell ragaszkodni, hanem a szakemberekhez és a tudáshoz.

 

- Lát esélyt a több-biztosítós modell bevezetésére?

- A szakmai vita már elkezdődött. Úgy látom, közelednek az álláspontok. Horn Gyula elhíresült nyilatkozatában volt egy érdekes elem, hiszen azt mondta: nem kell elsietni a több-biztosítós modell bevezetését. A megjegyzése tehát nem a tartalomra, hanem a tempóra vonatkozott. Már egyre többen látják: a reform nem merülhet ki a vizitdíjban és az ágyszámcsökkentésben. Minőségi változás kell.

Nem az épületekhez kell ragaszkodni, hanem a szakemberekhez
Nem az épületekhez kell ragaszkodni, hanem a szakemberekhez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.