Az al-Kaida köszöni, jól van

Nem igaz, hogy a terrorizmus elleni globális háború megbénította az al-Kaidát. Oszama bin Laden szervezete él és virul. A vállalkozó szellemű elemző azt is megmondja, mire készül.

„Ma az al-Kaida amerikai földön nehezen talál fogást az Egyesült Államokon, mert az ottani muzulmán közösség elutasítja ideológiáját, és a kormány szigorú biztonsági intézkedéseket hozott. De ha majd lecseng az iraki háború, és a külföldi harcosok az Egyesült Államokat veszik célba, mindez egy csapásra megváltozik” – írja Peter Bergen terrorizmus-szakértő a New Republicban.

A Washingtonban uralkodó nézet szerint Bush elnök külpolitikája egészében véve kész katasztrófa, de egyvalami kétségkívül a javára írandó: hogy tudniillik a 2001 szeptembere óta eltelt öt év alatt alaposan meggyengítette az al-Kaidát. Bergen szerint azonban szó sincs erről: a terrorszervezet él és virul.

A 2001. szeptember 11- i terrortámadások utáni hónapokban-években a kiképzőtáboraiból kifüstölt terrorszervezet csak nagy nehézségek árán tudott újjászerveződni a pakisztáni-afgán határ mentén húzódó senkiföldjén, ahová nem ér el a kormányok keze.

Ma azonban Algériától Afganisztánig, Angliától Bagdadig ismét feljövőben van az al-Kaida. Ezen kívül az iszlám szent háború, a dzsihád jelszavával fellépő csoportok megjelentek Afrika szarván, a táliboknak mintha sikerülne visszafordítaniuk Afganisztánt a bukott állam állapotába, az al-Kaida iraki szárnya pedig bejelentette igényét a főhatalomra egész Anbar tartományban.

Bergen nem hisz azoknak a nyilatkozatoknak, amelyek szerint a madridi, a londoni és a szaúd-arábiai merényleteket helyi csoportok hajtották végre, s hogy ezeknek nincs valóságos kapcsolatuk az al-Kaidával. A halálos londoni metrórobbantások egyik résztvevőjéről tudnivaló, hogy Oszama bin Laden terrorszervezete képezte ki, és előre rögzített videóüzenetet tett közzé tőle az al-Kaida videóstúdiója, az Asz-Szahaad.

Hírszerző források szerint Pakisztán nyugati hegyvidékein kétezer külföldi harcos gyűlt össze. Nem kétséges, mire képzik ki őket. Továbbra is számíthatunk hát merényletekre a „puha”, vagyis nehezen védhető nyugati, amerikai, izraeli célpontok, például szállodák ellen – véli Berger. Egyelőre az észak-amerikai szárazföld keményebb dió. Mint ahogy Bush elnök évértékelő beszédében elmondta, tavaly az al-Kaidának több, Amerikában tervezett merényletét sikerült megakadályozni.

De ha Irakban alábbhagynak a harcok, és a sok külföldi terrorista Amerika felé fordul, senki sem állhat jót semmiért – figyelmeztet Bergen, aki kétfajta lehetséges támadást tart különösen veszélyesnek: utasszállító repülőgépek lelövését és valamilyen sugárzó fegyver felrobbantását. Az egyik az idegenforgalomban, a másik azon kívül is hatalmas pánikot keltene.

„Oszama bin Laden az idén tölti be ötvenedik születésnapját, és lesz mit ünnepelnie.”

Bergen Amilyennek Oszama bin Ladent megismertem c. könyvének borítója
Bergen Amilyennek Oszama bin Ladent megismertem c. könyvének borítója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.