Megláncolt foglyok az Azori-szigeteken

Ana Gomes portugál EP-képviselő lapunknak elmondta: vizsgálat indítását mérlegeli a portugál államügyészség az Azori-szigeteki amerikai katonai támaszponton megfigyelt illegális fogolyszállítások ügyében.

 

 

 

Ana Gomes európai parlamenti képviselő személyesen adta át a hét végén Fernando Pinto Monteiro főállamügyésznek a birtokában lévő dokumentumokat, amelyek "jelentős bizonyítékai" az emberi jogok súlyos megsértésének. A képviselőnő sérelmezi a foglyok portugál területen történt illegális szállítását a CIA szolgálatában álló civil vagy katonai repülőgépeken, a portugál hatóságok engedélyével. - Bízom benne, hogy az államügyészség megindítja a vizsgálatot - mondta a Népszabadságnak az Európai Parlament CIA-járatokat vizsgáló bizottságának portugál tagja.

A bizottság múlt héten ismertetett jelentése Portugáliával kapcsolatban 2002 és 2006 között 118 repülőjáratról tesz említést, kiemelve tizenhét Guantanámóról érkezett vagy oda indult járatot. A nemrég az Azori-szigeteken járt Ana Gomes számolt be először (szemtanúk vallomása alapján) megláncolt foglyok szállításáról. Azóta több, a helyszínen járt újságíró is megerősítette a képviselőnő által elmondottakat, sőt a Visao című hetilap munkatársa - bár lapja nem volt hajlandó közölni az Azori-szigeteken készült riportját - maga is bejelentést tett az államügyészségen.

Hosszabb riport jelent meg e témáról az Expresso című hetilapban, amelyben két szemtanú számol be gyanút keltő esetekről. Láttak civil és katonai gépet a repülőtér egy félreeső - általában kényesebb feladatokra, mint például fegyverszállításra fenntartott - részén landolni. Látták, amint emberek csoportját leszállítják majd autóbusszal a repülőtér egyik, használaton kívüli, "Navy" néven ismert raktárépületébe szállítják. Leírnak egy 2004 nyarán történt esetet, amikor egy C-141 (vagy C-17) amerikai katonai repülőgép éjszakai órákban történt leszállása után kialudtak a repülőtér fényei. A gépből - kíséret mellett - egy 5-6 főből álló csoport szállt ki, akik szorosan egymás mögött, aprókat lépegetve mentek a rájuk váró, szintén kivilágítatlan autóbuszig. A tanúk személyazonosságuk titokban tartását kérték az újságírótól, arra hivatkozva, hogy megtorlástól tartanak. "Ez egy nagyon kis sziget, mindenki mindenkinek rokona" - mondta egyikük, hozzátéve, hogy "nem lehet tudni, a CIA mire képes".

Mint Ana Gomes lapunknak kifejtette, más országokból származó tanúvallomások is hasonló jeleneteket írnak le. A fogolyszállítási programot a Pentagon irányította, a CIA ebben csak másodrendű szerepet játszott. Emlékeztetett, hogy a civil repülőgépek mellett jelentős számú katonai gép le- és felszállását is dokumentálni tudják. A bizottság hozzájutott a foglyokkal való bánásmóddal, így például megláncolásukkal kapcsolatos utasításokhoz is.

Arra a bírálatra, hogy a bizottság nem tudta igazolni titkos börtönök létezését, elmondta: rendelkeznek ezzel kapcsolatos tanúvallomásokkal, de sajnos nem számolhattak az érintett kormányok, különösen a lengyelek együttműködésével. Ana Gomes a rendelkezésre álló dokumentumok alapján biztos abban, hogy ilyen titkos börtön létezik Líbiában is.

Amerikai támaszpont Terceira szigetén
Amerikai támaszpont Terceira szigetén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.