Izrael veszte az egyoldalú gázai kivonulás?

Izrael sebezhetősége nem a libanoni háború sikertelenségéből vagy a kormány válságából, hanem az egyoldalú kivonulás politikájából fakad - magyarázta lapunk kérdésére Yechiel Leiter, a biztonságpolitikai ügyekkel is foglalkozó Közügyek Jeruzsálemi Központjának szakértője.

 

 

- Az egyoldalú gázai kivonulás eredményezte a Hamasz hatalomra kerülését, és ez okozza most a palesztinok belső viszályát is - állapította meg Yechiel Leiter. - A belső viszály közepette a palesztin terrorcsoportok versenyeznek az utca szimpátiájáért, és ennek "legjobb" módja az izraeli területen történő terrortámadások elkövetése. Ezek száma megnőhet a jövőben, mert így akarják elterelni a figyelmet a palesztin ellentétekről - mondta.

A szakértő, aki korábban az egykori miniszterelnök és pénzügyminiszter, Benjamin Netanjahu kabinetfőnöke volt, hozzátette: - Az izraeli kormányzatban tapasztalható kaotikus állapotok nem segítenek egy életképes egységes, nemzeti politika kialakításában. Ám ebben a helyzetben nem sokat tehet az izraeli kormány, hiszen nincs igazi partnerünk a palesztin oldalon - közölte Yechiel Leiter. - Ezzel együtt nem adhatjuk fel a biztonságot, és nem engedhetjük meg, hogy a halálos áldozatokat követelő palesztin belviszály átterjedjen Izraelre - hangsúlyozta Leiter.

A szakértő szerint most türelemmel kell lenni. Át kell gondolni, hogyan lehet bevonni a palesztinokat a kivonulási folyamatba, mert - mint Leiter megjegyezte - bármilyen megegyezés gyengítené a terrort, mivel az eddigi politika (egyoldalú kivonulás, a párbeszéd hiánya) azt üzente a palesztinoknak, hogy terrorizmussal elérhetik céljaikat.

Hogy a korrupciós botrányok sorozata által megtépázott izraeli vezetés mikor tud foglalkozni a politika átgondolásával? - Izrael különleges helyzetben van. Míg más országok megengedhetik maguknak, hogy a kormányuk gyenge legyen, ha Izraelben gyenge a vezetés, ez létében fenyegetheti az országot - emlékeztetett Leiter, aki egyelőre nem lát kiutat. - Nehéz megmondani, hogy előre hozott választások felé haladunk-e, vagy mi történik, ha lezárulnak a vizsgálatok a miniszterelnök és az elnök ellen. De talán éppen egy gyenge kormány kell ahhoz, hogy egy bölcs és erős kormányzat alakuljon ki a közeljövőben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.