Hungarikummá válhat a "Pöttyös"?

Édes, csokis, túrós - ez a Pöttyös Túró Rudi. Miközben fogyasztjuk, valójában keveset tudunk róla, holott a termék története is feljegyzésre érdemes.

Jó pár évtizeddel ezelőtt a Szovjetunióban tanulmányúton járt három magyar tejipari szakember figyelmét felkeltette egy túró alapú édesség. Az általuk látott termék csokoládéréteggel bevont, túró tartalmú, nagyon vajas, nagyon cukros, kerek formájú finomság volt. Mivel addig a hazai piacon még csak ehhez fogható sem létezett, nekiláttak egy hasonló, a magyar ízlésnek megfelelő csemege kikísérletezéséhez. Jó munkához idő kell - tizenkét évvel az egykori tanulmányutat követően megszületett a Túró Rudi.

A nevezett csemege kezdetben rövid ideig Budapesten készült, majd a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat kapta feladatául, hogy a túrómasszát hurkatöltőhöz hasonlító szerkezeten keresztül kinyomva, szemmértékkel egyformára szeletelve, egyesével, kézzel csomagolva gyártsa. A termék neve is a legelső csomagolásra utal, amely halványkék alapon pöttyöket és egy kislányt mintázott, piros pöttyel a copfjában. Apróbb változtatásokkal (a copfos kislányfej idővel lekerült róla) ebben a "szerelésben" árusították egészen a '90-es évek végéig, amikor ismét új csomagolást nyert, immár mai arculatával. Több százmillió darabot adnak el belőle évente, ami feltehetően annak is köszönhető, hogy az egészséges étkezési alternatívák közé sorolják.

A gyártó cég külföldön is terjeszkedik. Szlovákiában, Romániában termékük már bekerült a köztudatba, Olaszország és Németország felé is nyitottak, ám a kapcsolatok építgetése igencsak hosszadalmas folyamat, mert a nyugati országokban a túrót a csokival "érdekes" összeállításnak tartják. Ezt bizonyítja beszélgetőpartnerünk története is, aki egy holland kollégájával megkóstoltatta a Pöttyös Túró Rudit. Az illető rémült arccal állapította meg, hogy ez egy "perverz" ízkombináció. Ugyanez a kolléga mára annyira megszerette, hogy holland barátainak minden egyes utazása alkalmával visz belőle ajándékba.

Történetéről, a gyártás kezdeteiről sajnos kevés adat maradt fent. A cég néhány munkatársa megszállottan kutat a hiteles történet felgöngyölítése érdekében, de nincs könnyű dolguk. Töredelmesen be kell ismernünk, hogy azokat a papírfecniket, plakátokat, amik hozzá tartoznak a mindennapi életünkhöz - így a túró rudis csomagolás is - mi sem őriztük meg, hiszen senki sem gondol arra, hogy egyszer a "történelem" részévé válhatnak. Talán éppen ezért találták ki a Friesland Hungária Zrt. munkatársai, hogy olyan központot kellene megnyitni, ahol egy helyen lehet látni a Túró Rudi egész történetét. Ehhez persze külső támogatásra is szükség van. Nyeste Dániel, a cég szenior márkamenedzsere - aki segített e cikk megírásában - szintén részese a múzeumnyitás ötletének. Úgy gondolja, hogy büszkék lehetünk erre a magyar termékre, amely méltán sorolható a hungarikumok sorába, megérdemli tehát, hogy intézményes körülmények között foglalkozzanak vele. Ennek tudatában mindenkit arra buzdítanak a Pöttyös weboldalán, hogy túrják fel szekrényeiket, hátha találnak olyasmit, ami kötődik a termékhez. Ez lehet plakát, kép, naptár, sajtóhirdetés vagy éppen egy brigádnapló, amiben talán még az is szerepel, hogy az első gyártási nap miként is zajlott le pontosan.

Hungarikum az a termék, amelynek minősége, hírneve Magyarországhoz kapcsolódik, hagyományos alapanyagait, gyártási technikáját tekintve jellegzetesen magyar. Azt, hogy mely gyártó milyen termékére használható a megnevezés, sem hatályos jogi szabályozás, sem önkorlátozó iparági megállapodás nem rögzíti. l Eddigi élelmiszeripari hungarikumok:

a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a szatmári szilvapálinka, a békési szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka, a kecskeméti barackpálinka, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a makói vöröshagyma, a szegedi téliszalámi, a budapesti téliszalámi, a csabai kolbász, a gyulai kolbász, a tokaji aszú és a szikvíz. (Wikipédia)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.