Tőkés Lászlót jelöli az erdélyi ellenzék az EP-be

Tőkés László református püspököt kérte fel hat erdélyi magyar szervezet arra, hogy vállalja független jelöltként induljon a május 13-án sorra kerülő EP-választásokon, és azt követően legyen „az európai parlamentben az erdélyi magyarság hiteles képviselője”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet a hét végén Kolozsváron tartott tanácskozáson megállapította, hogy az EMNT által kezdeményezett erdélyi egyeztető kerekasztal létrehozása, “a közösen képviselhető nemzeti minimum” kidolgozása az RMDSZ “halogató és elutasító hozzáállása miatt végleg megfenekleni látszik”.

Az RMDSZ ellenzéke azt sérelmezi, hogy - “szűk pártérdekek” okán - az RMDSZ által rangsorolt EP-képviselőjelöltek listáján az alternatív szervezetek egyetlen jelöltje sem került bejutó pozícióba, s így lehetetlenné vált “az erdélyi magyar politikum és civil társadalom által közösen támogatható” jelöltlista állítása, s nincs személyi garancia sem arra, hogy a különböző autonómiaformákat a megválasztottak az EP-ben “hitelesen és következetesen” megjelenítik majd.

A kialakult helyzetet Kelemen Hunor képviselő, az RMDSZ Szövetségi Egyeztető Tanácsának elnöke azzal magyarázta, hogy az ellenzékiek nem nyújtottak be a jelöléshez szükséges iratcsomót.

Markó Béla szerint, ha bejelentik az igényüket, hogy az RMDSZ-en belül akarnak dolgozni, a szövetségben az alternatív szervezetek tagjainak is "helyet szorítanak".

Az elmúlt két évben sok szó esett arról, hogy az RMDSZ „tágra nyitja kapuit”, tárgyal az ellenzékkel, hogy az erdélyi magyarok szervezetében az egység helyreállhasson. Ez meg is történt, de közös nevezőre a szövetség egyik alternatív szervezetettel sem jutott.

Az EMNT-t viszont távolról sem elégítette ki az, hogy a Tőkés püspökhöz közel álló Sógor Csaba RMDSZ-szenátort, a szövetség EP-jelöltjei listájának 4. (nem bejutó) pozíciójába helyezte.

Az RMDSZ múlt héten véglegesített EP-jelöltlistáját. Az első helyre Nagy Zsolt távközlési, a másodikra Winkler Gyula kereskedelmi miniszter, a harmadikra pedig Korodi Attila környezetvédelmi államtitkára került. Bejutási esélye az első két jelöltnek van.

Egy másik magyar, a 26 éves Csibi Magor Imre politológus a román Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezetének jelöltjeként indul valós eséllyel az EP-képviselőségért.

(Kolozsvár)

Tõkés László
Tõkés László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.