Új eljárás az olimpikon Farkas Péter ellen

Új eljárást rendelt el Farkas Péter birkózó olimpiai bajnok kábítószerügyében a Fővárosi Bíróság hétfőn.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tavaly júniusban első fokon bizonyítottság hiányában felmentette Farkas Pétert a jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés vádja alól, ugyanakkor két vádlott társát - akiknek egyike az egykori birkózó olimpiai bajnok testvére - 2-2 év szabadságvesztésre ítélte.

A büntetőper fellebbezés folytán került másodfokon a FB-ra, amely hétfőn megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a PKKB ítéletét. és a bíróság egy másik tanácsát új elsőfokú eljárás lefolytatására utasította.

A másodfokú bíróság szerint számos relatív szabálysértés történt az elsőfokú eljárás során. Felderítetlen, hiányos, a rendelkezésre álló iratok tartalmával ellentétes, egyoldalú mérlegelést tartalmazó ítélet született, amely oly mértékben megalapozatlan, hogy hibái másodfokon nem orvosolhatók, csak egy új eljárásban.

Zamecsnik Péter ügyvéd, Farkas Péter testvérének védője a tárgyalást követően újságíróknak elmondta: a hatályon kívül helyezés "sem pro, sem kontra" nem befolyásolja az új eljárás kimenetelét.

"Nem vagyok ideges", ha jobban körbejárják az ügyet, feltehetően akkor is hasonló eredmény születik - tette hozzá az olimpiai bajnok testvérének, Farkas Károlynak a védője.

Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen a tényállás megalapozatlansága mellett abszolút eljárási szabálysértés miatt is fellebbezett. A vádhatóság szerint ugyanis a PKKB minden törvényes feltétel nélkül zárta ki a nyilvánosságot, amikor a harmadrendű vádlott nagy sportmúltjára és gyermekeire hivatkozott.

Ezzel kapcsolatban a másodfokú bíróság álláspontja az volt, hogy bár helytelen a nyilvánosság fenti okokból való kizárása, de miután a zárt tárgyaláson elhangzottakat később a nyilvános tárgyaláson ismertették, ez nem tekinthető hatályon kívül helyezési oknak.

Az eljárás adatai szerint 2004. október 14-én egy fővárosi, XVII. kerületi ingatlanba egyhetes rendőri megfigyelés után behatoltak a nyomozók, és a pincében vadkenderültetvényt találtak. A helyszínen tetten érték és elfogták Farkas Károly másodrendű vádlottat, Farkas Péter testvérét és Németh Pál elsőrendű vádlottat.

A nyomozás során a rendőrség azt közölte, hogy a sok milliós ráfordítással kialakított szellőző-, párologtató- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben végrehajtott házkutatás során több ezer tő vadkendert találtak. Ilyen nagy mennyiséget a fővárosban addig még nem derített fel a rendőrség.

2004 októberétől mindhárom vádlott több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban.

Az eljárás során az első- és a másodrendű vádlott nem tagadta, hogy kábítószert termesztett.

A vád Farkas Péter esetében is jelentős mennyiségű kábítószer tartása, termesztése volt, ám a vádlott tagadta bűnösségét, és erre az elsőfokú bíróság szerint az eljárás során nem is volt megfelelő bizonyíték.

A PKKB hétfőn hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélete szerint mindössze annyi bizonyítható, hogy Farkas Péter rendszeresen megfordult azon az ingatlanon, ahol a kábítószert termesztették, ezért azonban nem vonható felelősségre.

Az 1992-ben Barcelonában aranyérmet nyert Farkas Péternek már több büntetőügye volt. Egy ízben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a Főváros Bíróság.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.