Román vád a magyar vámosok ellen

Több magyar vámos úgy bánik a román beutazókkal, mintha Európai Unión kívüliek lennének - állítja hétfői számában a Romania Libera című bukaresti napilap, amely az elmúlt hetekben immár többedik alkalommal számol be a nagylaki és a battonyai (tornyai) átkelőnél szolgálatot teljesítő vámosok - a román utasok által tapasztalt - "visszaéléseiről".

A lap az elmúlt hetekben többször írt a témáról, tudósítva a Magyarországra beutazni kívánó román utasok panaszairól. Eszerint a magyar vámosok a román gépkocsikat tüzetesen átvizsgálják, de - a magyar vámszervek hivatalos nyilatkozatait cáfolva - nem pusztán alkoholterméket és cigarettát keresnek, hanem a román hazai szalonnát és kolbászt sem engedik átvinni a határon.

Ezúttal a bukaresti lap szerkesztőségének néhány tagja autóba ült, a csomagtartóba elhelyezett egy temesvári boltban vásárolt szalonnát és néhány szál kolbászt, majd filmes kamerával felszerelkezve próbált átutazni Magyarországra.

A cikk címe szerint a román-magyar közös határ még nem került be az Európai Unióba. Egyik részében az olvasható: Bár az unión belüli határátkelőhelyeken nem lenne szabad a vámvizsgálat, a magyar hatóságok úgy gondolják, hogy a románok számára túlságosan nagy engedmény a személyi igazolvánnyal való belépés engedélyezése. Ezért - írja a lap - a magyarok visszaállították a vámot "pénzügyi ellenőrzés" álnév alatt.

Ezt alátámasztandó a szerkesztőség gépkocsija először Nagylaknál próbált átjutni. Itt a magyar vámosok csak a gépkocsit ellenőrizték minden részletében, illetékköteles árut (cigarettát) keresve, de az élelmiszerre ügyet sem vetettek. A battonyai határátkelőnél azonban többszöri alkalommal is baj volt az élelmiszerekkel.

A lap tulajdonképpen a magyar vámosok következetlenségére próbálja felhívni a figyelmet. Nagylaknál nem az ennivaló volt az érdekes, Tornyánál viszont az egyik alkalommal egyértelműen tiltották a szalonna és a kolbász átvitelét (állítólag már a határőrök sem engedték tovább a gépkocsit a kissé távolabb lévő vámosokra hivatkozva). Egy másik esetben az élelmiszer egy részét engedték volna, ha lett volna állatorvosi tanúsítvány. Majd egy következő alkalommal ismét mereven elzárkóztak a magyar vámosok az élelmiszer beengedésétől.

A cikk végén a szerző jelzi: mindent filmre vettek, így kezükben van a bizonyíték a magyar vámosok "visszaéléseiről".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.