Az SZDSZ unja a szoci szivatást

A liberális pártban elsősorban az MSZP küszöbön álló tisztújításának tulajdonítják, hogy a miniszterelnök a múlt héten kétszer is üzent, illetve beszólt szabaddemokrata egészségügyi miniszterének – miközben teljesen hasonlóan vélekednek a kormányfő környezetében is a liberálisok kritikusabb nyilatkozatairól, olvastuk a Hírszerző egyik cikkében.


A Hírszerzőnek név nélkül nyilatkozó "liberális források" azt mondták: "A kongresszushoz közeledve Gyurcsány egyre inkább eljátssza a liberális reformmal elégedetlen szocialista káderek nyelvén értő jó király szerepét, miközben környezete informálisan továbbra is az egészségügyi reform támogatásáról biztosítja a szabad demokrata vezetőket". 

A hírportál munkatársai úgy tudják,  az SZDSZ-ben egyre nagyobb a kiakadás Molnár Lajos kormányfői szívatása miatt. Különösen rosszul érintette a liberálisokat, amikor a hét elején Gyurcsány a diplomatikus, tárgyalóképes "jó reformerként" bemutatott Hiller Istvánt állította szembe a név nélkül, de egyértelműen azonosított "rossz reformer" Molnárral.

Mindezt ráadásul az új ösztöndíjrendszerről az érdekeltekkel kötött megállapodás ürügyén tette, amire a Híírszerző egy szabad demokrata forrása meglehetősen markánsan azt mondta: "Közpénzek elosztásáról nyilván Molnár Lajos is kiválóan meg tudott volna állapodni az egészségügyben érdekeltekkel; Gyurcsány részéről az új ösztöndíjrendszer kialakítását a betegek és az egészségügyben dolgozók számára komoly és nem egyszerű változásokkal járó reformmal összevetni gátlástalan csúsztatás." 

Az újságírók, ugyancsak név nélkül, egy, a kormányfőhöz közel álló forrást is idéznek, aki állításuk szerint közölte: "A miniszterelnök nem az egészségügyi reform tempóját, hanem a végrehajtás módját kritizálta. Azt, hogy Molnár Lajos olyan konfliktusokba ment bele, amelyeket el lehetett volna kerülni, és akkor most nem lenne ilyen nagy az ellenállás".

E forrás ugyanakkor a Hírszerző szerint nem tulajdonított különösebb jelentőséget az utóbbi hetek koalíciós vitáinak, mint mondta: "A tisztújítás előtti retorizálás folyik mindkét pártban, vagyis ezt még csak politizálásnak sem nevezném, aki tisztséget szeretne szerezni, fel kell, hogy hívja magára a figyelmet, természetes, hogy mindenki élesebben fogalmaz".

Informátoruk szerint ebbe a kategóriába tartozik Gyurcsány Ferenc hétvégi megjegyzése is; a kormányfő az MSZP választmányi ülésén azt mondta: a reformok nélkül fennáll annak a kockázata, hogy az egyensúly egy alacsony növekedési pályán jön létre, miközben "nem akarunk adótömeget csökkenteni, hiszen a kultúrához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a nyugdíjellátáshoz erre szükségünk van".

"Nekünk most azt kell kihangsúlyoznunk, hogy a társadalmi igazságosságot és a szolidaritást fontosnak tartjuk, az SZDSZ-nek meg a reform-elkötelezettséget és a liberális értékeket" – mondta a Hírszerző szerint a kormányfőhöz közeli forrásuk. 

(NOL)

 



 

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.