Izrael: öngyilkos robbantás Eilat üdülőhelyen

Közel-Kelet. A dél-izraeli üdülőhelyen három embert ölt meg a robbantás. A felelősséget három szélsőséges palesztin szervezet vállalta. - Újabb halálos áldozatokat követeltek a Hamász és a Fatah összecsapásai. - Jordániában kezdi közel-keleti körútját Göncz Kinga.

A robbantás helyi idő szerint 9 óra 40 perckor (közép-európai szerint 8:40-kor) egy kis cukrászdában történt a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhely egyik bevásárlóközpontjában, de távol a tengerparti szállodáktól. A cukrászdába belépő merénylőnek a derekán vagy a táskájában volt a pokolgép - mondták el a helyi hatóságok. A merényletnek több súlyos sérültje is van.

Az első jelentések még balesetről, egy gázpalack felrobbanásáról, esetleg alvilági leszámolásról szóltak, de Bruno Stein, a városi rendőrség vezetője megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt. Mint mondta, tartani lehet attól, hogy újabb merényletek készülnek a városban.

Nem sokkal később egy ismeretlen telefonáló azt állította, hogy a támadást az Iszlám Dzsihád, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai (amely a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz kötődik) és a Hívők Hadserege hajtotta végre. Az utóbbi eddig ismeretlen csoport.

Testvérháború helyett hajtották végre a merényletet?

Még később az Iszlám Dzsihád és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai közös közleményben tudatta, hogy egy 21 éves gázai fiatalember követte el a merényletet. Az Iszlám Dzsihád internetes honlapja szerint a támadással az volt a céljuk, hogy véget vessenek a palesztinok egymás között harcának, amelynek december óta 60 halálos áldozata van. Az Iszlám Dzsihád nem írta alá azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet Izrael kötött novemberben több palesztin szervezettel.

Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője elmondta: megpróbálják megállapítani, hogy a merénylő pontosan honnan és milyen útvonalon érkezett Eilatba. A cukrászdával szemben lakó egyik helyi lakos az állami rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy látta a merénylőt, egy szokatlanul felöltözött, a nagy melegben fekete kabátot viselő embert egy táskával, majd néhány másodperc múlva következett a robbanás.

A palesztin területeken kormányzó radikális iszlamista szervezet, a Hamász szóvivője, Fauzi Barhúm a ciszjordániai és a gázai övezeti izraeli katonai politikával és a kormánya elleni izraeli bojkottal szembeni ellenállás legitim eszközének, "természetes reakciónak" nevezte a merényletet. "Amíg tart a megszállás, az ellenállás jogszerű" - jelentette ki. A Hamász és a Fatah közötti palesztin belharcra utalva pedig hozzátette: "Jobb ha a Fatah a megszállás és nem a Hamász ellen fordítja fegyvereit."

Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben tavaly április óta. Akkor az Iszlám Dzsihád volt az elkövető, és tettük tíz ember életét követelte Tel-Avivban. Eilatban, Izrael egyik legnépszerűbb üdülőhelyén korábban nem követtek el kamikazeakciót.

Folytatódtak az összecsapások a Hamász és a Fatah között

Két újabb halálos áldozatot követeltek hétfőre virradóan a Gázai  övezetben a két rivális palesztin szervezet, a Hamász és a Fatah  fegyveresei közötti összecsapások, amivel 30-ra nőtt az életüket  vesztők száma az utóbbi három nap harcaiban - közölték palesztin egészségügyi források. A kormányzó Hamász radikális szervezet egyik aktivistája halt meg újabban Gáza városában, valamint az övezet déli részén  található Hán-Júniszban egy olyan palesztin, akinek a kilétét  egyelőre nem ismerik. Az ellenségeskedő fegyveresek újabb helyi  parancsnokokat raboltak el egymástól. A két rivális szervezet között  csütörtök este óta tartó újabb összecsapáshullámnak összesen mintegy  száz sebesült áldozata is van. A Gázai övezetben folyó mostani  harcok a legsúlyosabbak azóta, hogy a Hamász megnyerte a tavaly  januári törvényhozási választásokat.

Szaúd-Arábia uralkodója vasárnap javasolta, hogy az arab  királyságban, Mekkában tartsanak tárgyalásokat egymással a különböző  palesztin csoportok ellentéteik elsimítása végett. A Hamász szinte  azonnal elfogadta a meghívást. "Üdvözöljük Őfelsége Abdullah király  meghívását, a kormány nagyra becsüli ezt a nagylelkű magatartást,  ami a palesztin belső ellentétek feloldását célozza" - fogalmazott a palesztin külügyminisztérium szóvivője.

A Közel-Keleten kezd tárgyalásokat Göncz Kinga

A jordániai fővárosban kezd hétfőn tárgyalásokat a magyar diplomácia vezetője:  Göncz Kinga Ammánban Maarúf al-Bahít miniszterelnökkel, Abdullal  al-Hatíb külügyminiszterrel és Haszan ibn Talal herceggel, a Római  Klub elnökével találkozik. Az ammani tárgyalásokon várhatóan szó lesz arról is, hogy az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájában,  a rendvédelmi erők képzésében, iskolák létesítésében Jordánia -  térségbeli tapasztalatait felhasználva - együttműködik Magyarországgal.

Göncz Kinga egyhetes közel-keleti kútja első állomásán, Ammánban kedden egész napos tanácskozást folytat a régióban (az arab világban, Izraelben és Iránban) működő 15 magyar nagykövettel, majd Izraelbe látogat és találkozik a Palesztin Hatóság vezetőivel is.

(MTI)

A robbantás helyszíne Eilatban
A robbantás helyszíne Eilatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.