Robot, robot - de milyen?

Egy termék kiválasztásánál a vásárló arra törekszik, hogy mind funkciójában, mind külalakjában a saját elvárásainak megfelelő árut vegyen. Ajándékok esetében ez gyakran okoz galibát. Fölmerül a kérdés, hogy milyen legyen egy robot, amely az emberi tevékenységeket utánozza?

A robotok gyártásában a kezdetek óta törekedtek arra a konstruktőrök, hogy az irányító egység és az érzékelők háza emberi fejet formázzon, vagy a manipulátor kézformájú legyen. De milyen legyen a robot személyisége? A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói a robotok tevékenységének hatását vizsgálták olyan páciensek esetében, akik agyvérzésen estek át.

Az amerikai kutatók egy olyan robotot szerkesztettek, amely a betegek reakcióitól függően motiválja őket dicsérő és buzdító kifejezésekkel. Egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy mit várnak el a betegek a "személyi" robotjaiktól. Egyértelműen ki lehetett mutatni, hogy a páciensek személyisége határozta meg elvárásaikat a robot vonatkozásában. Voltak, akik játszópartnert kerestek a robotban, mások együtt sétáltak vele, sokan pedig egyszerűen a parancsaik teljesítését várták el a géptől. A kutatók ezt úgy fogalmazták meg, hogy extrovertált vagy introvertált személyiséget várnak a robotoktól. Az extrovertált robot hangosabb, gyorsbeszédű és kisebb távolságot tart a gazdájától. Az introvertált robot visszahúzódóbb, halkabban és kevesebbet beszél.

Egy másik kísérletben egészséges alanyokkal végeztettek meghatározott gyakorlatokat a robotok, például rajzolást, könyvemelgetést vagy lapozást különböző stílusban. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kísérleti alanyok azokkal a robotokkal töltöttek el sok időt, amelyek személyiségjegyei hasonlóak voltak az övékéhez.

Tanulságos volt egy iskolások körében végzett felmérés eredménye a robotok elfogadása szempontjából. A gyerekeknek valósághű és rajzfilmszerű vonásokkal felruházott robotok képeit mutatták, és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tartják őket agresszív vagy barátságos gépezeteknek. Egyértelműen kimutatható volt, hogy az emberi vonásokkal felruházott robotok szimpatikusabbak, de amint túlságosan "emberivé" válnak egy csapásra ellenszenvesek lesznek. A valóságban tehát nem az a kérdés, hogy egy robot mennyire emberszerű, hanem hogy mennyire illeszkedik a tevékenysége az elvárásokhoz.

Szakértők szerint egyébként 2007-ben többszörösére növekedhet a robotpopuláció a fejlett országokban. A párizsi Robopolis nevű üzletközpont eladója szerint rendkívüli a vásárlók érdeklődése a programozható humanoid (emberszabású) robotok iránt. Sokan csak státusszimbólumnak veszik, és társaságban mutogatják, de egyre többen "hobbirobot"-vásárlók, akik egyre bonyolultabb feladatokra programozzák szerkentyűiket, versenyeket rendeznek egymás között.

A piac élénkülése a technológia fejlődésének és az árak csökkenésének következménye. Egy dél-koreai robot, bonyolultságától függően 800-1000 euróba kerül, ami a háztartási elektronika egyik berendezésévé teszi az ügyes masinákat. Egy tipikus robot mozgását több mint egy tucat motor alakítja ki és infravörös távirányítással mozgatható. Trükkjei közé tartozik az ultrahangos akadálykikerülés, tud hajlongani, cigánykereket hányni, sőt egy kézen állni. Mindezen felül programozható, vagyis egy teljes talajtorna mutatványt képes végrehajtani. Infravörös szenzorai pontosan felmérik a távolságokat, a beépített mikrofonon keresztül is vezérelhető.

A legújabb robotgeneráció legószerűen alakítható. Rengeteg kiegészítő modul kapható hozzájuk, lehetnek emberszerűek, gépjárművek vagy akár hatlábú ufók. A programozás segítségével a hozzácsatolt modulok is beilleszthetők a repertoárba. A táncoló robot pillanatok alatt átalakul őrrobottá, ha szenzorai mozgást észlelnek a környezetben. A legújabb típusok nem véletlenül növelik a hobbisták táborát. A legújabb dinómodell mászkálóstól vérengzőig több fokozatban állítható. Vérfagyasztó üvöltést tud produkálni és a közelébe kerülő kezet igyekszik elkapni, de úgy is beprogramozható, hogy a piros széklábat megtámadja, a zöld széklábhoz pedig hozzádörgölődzzön.

Egyre több a \'hobbirobot\'-vásárló, aki mind bonyolultabb feladatokra programozza a szerkezeteket
Egyre több a \'hobbirobot\'-vásárló, aki mind bonyolultabb feladatokra programozza a szerkezeteket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.