A sci-fi interneten folytatódott

Schmidt Mária mobilszámát, és az általa hívott közéleti személyiségek listáját tette közzé tegnap a kuruc.info szélsőjobboldali internetes hírportál.

A híváslista forrásaként egy, a portállal és annak szellemiségével szimpatizáló Vodafone-alkalmazottat jelöltek meg. A nyíltan szélsőjobbos nézeteket terjesztő médium korábban a tavalyi fővárosi zavargások ügyében eljáró bírák és ügyészek lakcímét és telefonszámát is nyilvánosságra hozta. Emiatt bírósági vezetők feljelentést fontolgattak, ennek ellenére némi keresés után az adatok a weblapon változatlanul megtalálhatók.

A kuruc.info szerint a Terror Háza főigazgatója január 15. és 25. között - az előbbi dátum a Magyar Nemzetben Horváth Zsolt néven publikált, Schmidt vélelmezett politikai terveiről szóló írás megjelenésének napja - körülbelül másfél tucatnyi közismert emberrel beszélt. Van közöttük politikus, két nagykövet, bankár, több újságíró, két történész, politológus és biztonságpolitikai szakértő.

A szóban forgó cikket a Fidesz szóvivője sci-finek nevezte, ám úgy látszik itt az újabb sci-fi, a radiális jobboldal továbbra is céltáblának tekinti a történészt, aki tegnap közleményben utasította vissza a hírportál állításait, s közölte: ezzel kapcsolatban megteszi a jogi lépéseket. Nem sokkal később a portál sajátos visszakozót fújt, amely szerint ezúttal minden bizonnyal felültették őket, még ha a híváslista valósnak és életszerűnek tűnik is - kamu.

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy több feljelentés is születik az ügyben, hiszen a közlés nem intézhető el ilyen egyszerűen. A híváslista személyes adat, jogosulatlan megszerzése pedig köztörvényes bűncselekmény - így fogalmazott Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Hogy a közölt lista ráadásul hamis, az aligha enyhít a vétken.

Az érintetteken túl a történet kárvallottja a Vodafone, amely üzleti hírnevének csorbítása miatt kezdeményezhet eljárást. A Vodafone egyelőre azonban nem tesz feljelentést, ott tegnap délután még azt vizsgálták: egyáltalán megfelelnek-e a valóságnak a kuruc.info-n megjelent adatok. (Egyelőre úgy tűnik, hogy nem, hiszen a honlap maga ismerte el a telefonforgalomról szóló lista valótlanságát.) Annyit azonban már korábban közöltek: a honlapon Schmidt Mária mobilszámaként azonosított szám nem magán-előfizetőé. Értsd: Schmidt Máriának - mint az várható volt - munkahelye biztosítja a telefont, valószínűleg céges, úgynevezett flottaszerződés keretében. Az ilyen telefonok híváslistáját viszont nem csak a szolgáltatótól lehet megszerezni - az ugyanis szinte minden esetben átadja a teljes, minden számra vonatkozó listát ügyfelének, vagyis az adott intézménynek. Ráadásul a fiktív listák megnevezettjeinek telefonjai is zömmel cégesek, azaz, ha konkrét személyekről van szó, nyomozni kellene a számok "tulajdonosai" után. Információink szerint egyébként amíg a mobilszolgáltatóknál meglehetősen kemény biztonsági szabályok érvényesek az adatlekérésekre (ráadásul ezt sokszor regisztrálják is), addig ez a céges előfizetéseket kezelő munkatársaknál nem feltétlenül van így.

Hogy kik és miért kerülhettek rá a "kamu" híváslistára, azaz van-e valamilyen adata a visszavonulót fújt portálnak, s honnan - azt egyelőre cseppet sem jótékony homály fedi.

Hatáskörön kívül?

1. A Kuruc.info külföldön bejegyzett domainnév.

2. A Kuruc.info külföldi szerverről működik.

3. Egy szóval: a Kuruc.info külföldi portál.

Ezzel utasította vissza a kuruc.info főszerkesztője, Molnár Balázs tavaly áprilisban az OVB és az internetes önszabályozásra alakult Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete megállapítását, hogy a választásokon kampánycsendet sértett a portál. Molnár szerint az OVB elmarasztaló határozata azért nélkülöz minden törvényes alapot, mert a kuruc.info hatáskörön kívüli, azaz külföldi, és egyébként sem tagja a közös etikai elveket valló tartalomszolgáltatók egyesületének. Ez az érvelés kevéssé hatotta meg a II-III. kerületi ügyészséget, amely tavaly ősszel nyomozást indított a kuruc.info ellen személyes adatokkal való visszaélés miatt, mert nyilvánosságra hozta a zavargásokban eljáró bírók nevét, fényképét, munkahelyét és otthoni telefonszámát. A szélsőjobboldali honlap megtette ezt korábban Bánó András újságíróval is, legutóbb pedig Kik teszik tönkre az egészségügyet? címmel a regionális egészségügyi tanácsok képviselőinek a nevét, mobiltelefonszámát és e-mail címét közölte. Egyúttal arra biztatta olvasóit, hogy a listán szereplőknél tiltakozzanak egyebek mellett az ágyszámleépítések, a recept- és dobozdíj bevezetése, a patikaliberalizáció, az ingyengyógyszer megszüntetése, a szabad orvosválasztás korlátozása ellen. Adatvédelmi jogszabályok szerint egyébként közfeladatokat ellátó személyeknek csak a feladatköreik ellátásával kapcsolatos adatai nyilvánosak. (H. Z.)

Mással beszél - Schmidt Mária egy kerekasztal-beszélgetésen
Mással beszél - Schmidt Mária egy kerekasztal-beszélgetésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.