Elmarad a Volán-sztrájk

Vélhetően az Országos Érdekegyeztető Tanácsban pénteken tapasztalt megállapodás-közeli helyzetnek köszönhetően vasárnap délutánra elolvadt a Volán-társaságok dolgozóinak sztrájkelszántsága. Az utolsó pillanatokban mind a 24 társaságnál sikerült tető alá hozni a 25 ezer autóbuszvezető bérét meghatározó döntést, 5,5 és 8 százalék közötti keresetfejlesztésről egyeztek meg. Nagy valószínűséggel egyébként erről a mértékről szól majd az országos bérajánlás is, amelyet várhatóan kedden fogadnak el az OÉT ülésén.

A közlekedési szakszervezetek az eredménytelen bértárgyalások miatt hirdettek munkabeszüntetést. A munkavállalók képviselőinek két számjegyű béremelési követelésével szemben ugyanis a munkáltatók - a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. elvárásának megfelelően - csak 0-6 százalék közötti jövedelemnövekedésre adtak ajánlatot. (Vagy a gazdálkodási nehézségekkel küszködő cégeknél egyáltalán nem javasoltak idén béremelést.)

Szakértők szerint az érdekvédők korán vetették be a fenyegetést a legkeményebb érdekérvényesítő eszközzel. Várható volt ugyanis, hogy - igaz, kemény tárgyalások után és az országos bérajánlás mentén - időben sikerül megegyezni a 25 ezer autóbuszvezetőt érintő keresetfejlesztés mértékéről. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, Korcsolayné Kovács Krisztina lapunknak azzal indokolta a sztrájkfenyegetést, hogy tapasztalataik szerint a privatizációs társaság mindaddig nem vesz tudomást az érdekeltségi területén zajló konfliktusról, amíg az érdekvédők be nem vetik a legkeményebb érdekérvényesítő eszközt. A beavatkozásra azért is szükség van, mert a cégek önmaguktól nem képesek elmozdulni. (K. J. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.