Politológusok: elmaradt az orbáni válasz

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a jobboldali tábor dinamizálása helyett helyzetértékelésnek tekinthető Orbán Viktor szombati beszéde, az ellenzéki pártvezető hangsúlyosan nem reagált a miniszterelnök pénteken nyilvánosságra hozott elemzésére, amelyben egyebek mellett a pártok közötti együttműködést szorgalmazta Gyurcsány Ferenc.

Kiszelly Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének munkatársa és Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője úgy vélte: Orbán Viktor az évértékelő beszédére, illetve a Fidesz-kongresszusra tartogatja fajsúlyosabb állásfoglalását.

Kiszelly Zoltán szerint Orbán Viktor egy korábban előkészített beszédet mondott el a Fidesz és a KDNP vitasorozatának igazságosságról szóló zárókonferenciáján, szombaton, Budapesten. Elmaradt tehát a reakció a szocialisták által kínált témára, ezzel pedig megismétlődött a tavalyi választási kampány kommunikációja, a Fidesz ugyanis akkor is később ütötte le a feldobott labdát - mutatott rá az Akadémia szakértője.

A beszédből azonban kitűnt, hogy Orbán Viktor is felismerte az együttműködés fontosságát, az viszont egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc nélküli párbeszédet képzel el - tette hozzá a politológus.

"Ez a beszéd nekem arról szólt, hogy Orbán Viktor továbbra sem békül ki a kormánnyal, de nem is megy vele szembe. Hiszen hogyha nagyon sok olajat öntene a tűzre, és március 15-én ténylegesen elfajulnak a dolgok - akár csak egy-két napra is -, akkor őt lehetne hibáztatni azzal, hogy úgymond kivitte az embereket az utcára. (...) Orbán Viktor nem ment bele abba a csapdahelyzetbe, hogy nagyon konfrontatív legyen" - hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya szerint sem lehetett olyat kiolvasni a beszédből, hogy Orbán Viktor valamire buzdított volna, vagy akár csak előre jelezte volna a tavaszi eseményeket. A Vision Consulting elemzője szerint a Fidesz elnöke "visszavett" a radikális hangból.

A szakértő szerint a szombati Orbán-beszéd mindössze annyiban reagálás a pénteki Gyurcsány-elemzése, hogy megmutassa: a Fidesz már elkezdett egy párbeszédet.

"Orbán Viktor most elmondhatja, hogy lám, a jobboldalon van valódi párbeszédre való törekvés: hiszen mi vagyunk azok, akik most nyilvános keretek között, konferencia keretében megvitatjuk azokat a kérdéseket, amelyeket a jövőnk szempontjából fontosnak ítélünk" - mutatott rá Szomszéd Orsolya.

Az elemző egy folyamat részeként és nem konkrét programadó beszédként értékelte a szombaton elhangzott felszólalást, arra viszont szerinte mutatnak jelek, hogy a Fidesz valamilyen konkrét program kidolgozása felé indult el.

Az Orbán-beszéd központi gondolatának mind a két szakértő az új többség kifejezést nevezte.

Szomszéd Orsolya szerint habár ez a kifejezés új a Fidesz retorikájában, tartalmát tekintve a régi: annak megismétlése, hogy a kormánykoalíció félrevezette a többséget. Az elemző szerint ez a fogalom a nyelvpolitikai küzdelem része: a politikai vezetők megpróbálnak új kifejezésekkel a köztudatba kerülni, és ezeket többször megismétlik későbbi beszédeikben.

Kiszelly Zoltán úgy vélte: az új többség kifejezéssel próbálja meg Orbán Viktor a bizonytalan szavazókat maga mögé állítani. A politológus azonban arra is rámutatott, hogy a Fidesz  általában nem sokáig használja a köztudatba bedobott kifejezéseket.

Orbán Viktor szombati beszédében hangsúlyozta: új többség született Magyarországon a kormánnyal szemben.

Mint mondta, 2006 tavaszán létezett egy régi többség, amely MSZP-SZDSZ koalíció mögé sorakozott fel, azonban ez a régi többség elfogyott, szertefoszlott, és egy új többség jött létre a kormánnyal szemben.

Orbán Viktor szerint a régi többség többek között azért foszlott szét, mert képviselői becsapták és megtévesztették az embereket, mert felhatalmazás nélkül kormányoznak, és mert arrogánsak kioktatóak és cinikusak.

A pártelnök kiemelte: gazdaságpolitikai és családpolitikai fordulatra van szükség Magyarországon, vagyis az adóemelések helyett a gazdasági növekedést serkentő, adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát kell bevezetni, a rászorultságon alapuló szociálpolitikát pedig a családi alapúnak kellene felváltania.

Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusa előtt készült, teljes terjedelmében pénteken nyilvánosságra került Szembenézés - 23 pontban hibákról, tanulságokról, tennivalókról című, mintegy harminc oldalas írásában a reformok folytatása mellett teszi le a voksát, és megfogalmazása szerint a kölcsönös megértés irányában szeretne lépést tenni. Az anyagot a Népszabadság mellékleteként is megjelent pénteken.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta: kritikus és önkritikus elemzésnek tartja az anyagot, amellyel lépést kíván tenni a jobb- és baloldal együttműködése felé. "Nem tudom, hány lépést kell még tennünk egymás felé, de két dolgot mindkét félnek egészen biztosan meg kell tennie, empátiát mutatni a riválissal szemben, és önkritikát gyakorolni saját magát illetően. Az ilyen lépések sorozatával lehet eljutni az ország érdekében való együttműködésig" - vélekedett.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.